Salt troba deficiències en el pla català del gasoducte Martorell-Figueres

08/11/11 02:00 - SALT - Jordi Ferrer

Denuncia al TSJC els errors de l'estudi ambiental i la falta de mesures per garantir la biodiversitat de les deveses

El segon tram de l'obra s'endarrereix


Una imatge d'arxiu de l'autopista AP-7, al pas per Salt.
El gasoducte hi passarà a prop. Foto: JORDI NADAL.
L'Ajuntament de Salt ha presentat un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el pla especial urbanístic del gasoducte Martorell-Figueres, aprovat l'abril passat per la Generalitat de Catalunya. Segons l'Ajuntament de Salt, el pla català ha fet un estudi ambiental erroni i no garanteix la biodiversitat de les deveses, per on passarà el gasoducte. “Amb el recurs, es pretén corregir bàsicament el que no han tingut en compte. En aquestes infraestructures, s'ha de seguir un procediment i fer les passes que toca, i això no s'ha fet”, diu Rosa Pòrtulas, regidora de Territori i Sostenibilitat de Salt.

El gasoducte passarà per les deveses, a prop d'altres infraestructures que ja funcionen, com l'AP-7 i l'N-II. L'obra, paral·lela a l'autopista AP-7, recorrerà 1 quilòmetre i 356 metres de les deveses, espai de les riberes del Baix Ter inclòs dins el programa de la Xarxa Natura 2000 com a lloc d'importància comunitària (LIC).

Salt considera que el pla especial de la Generalitat no ha tingut en compte la directiva 92/43/hàbitats de la Comissió Europea relativa “a les mesures per contribuir a garantir la biodiversitat mitjançant la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i de la flora silvestres”. El tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Salt, Ivan Bustamante, destaca que els hàbitats de les deveses a protegir són les vernedes, els estanys temporals mediterranis i els prats secs.

L'Ajuntament de Salt considera que el pla del Departament de Territori i Sostenibilitat no justifica l'execució de l'obra “amb consideracions relacionades amb la salut humana i la seguretat pública”, ja que no té en compte l'impacte del gasoducte en relació amb altres projectes inclosos en un espai LIC. “L'estudi ambiental s'haurà de refer”, assenyala Bustamante.
Salt és un dels dinou municipis del Gironès, el Pla de l'Estany i l'Alt Empordà pels quals ha de passar el gasoducte Martorell-Figueres, que té un pressupost de gairebé 80 milions d'euros.

Falta de pressupost
El segon tram del gasoducte, Hostalric-Figueres, s'havia de començar just després del primer, el Martorell-Hostalric, però s'ha ajornat per falta de pressupost, admet Bustamante. El final de l'obra, previst pel 2014, es podria endarrerir quatre anys.

LA XIFRA
1,356 quilòmetres de longitud hauria de fer, en el pas pel municipi de Salt, el gasoducte Martorell-Figueres.
 
LA FRASE
"Hi ha una directiva d'hàbitats de l'Estat espanyol i la Unió Europea que no s'ha tingut en compte".

Rosa Pòrtulas - Regidora de Territori i Sostenibilitat de Salt


El gasoducte i l'atapeïment d'obres a les deveses
A les deveses de Salt hi passen l'AP-7, l'N-II i l'N-141, entre altres grans vies de comunicació, i també hi passarà la línia del tren d'alta velocitat (TAV). El gasoducte Martorell-Figueres, que executa l'empresa Enagás, farà més atapeïdes d'obres les deveses. “És evident que les infraestructures passen per aquesta zona perquè és de sòl no urbanitzable i no urbanitzat. És cert que moltes obres passen per aquí, pel mateix lloc”, reconeix la regidora de Territori i Sostenibilitat de Salt, Rosa Pòrtulas. Les canonades que passaran per Salt soterrades, tindran cap a un metre de diàmetre. Enagás acaba de començar les obres en el primer tram del gasoducte Martorell-Hostalric) i actualment es treballa a Sentmenat (Vallès Occidental).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada