Territoris afectats per interconexions eléctriques i gasites assenten les bases d'una Xarxa de Suport Mutu

La declaració de Capella i el comunicat de Sabiñanigo són els documents que s'han generat del Volt II. En ells s'assenten les bases per la creació d'una Xarxa de Suport Mutu a partir dels acords consensuats que serviran per donar resposta als megaprojectes energètics


Més d'un centenar de persones de procedència diversa (Macedònia, Letònia, Mèxic, Argentina, Itàlia, Regne Unit i Romania, Madrid, Aragó, Navarra i Catalunya) han participat durant aquest cap de setmana al llarg del recorregut del Volt II, que ha viatjat amb autobús i ha fet parades a cinc localitats afectades per grans projectes energètics, entre les quals hi havia Castellar del Vallès.

11:10 arribada a Castellar del Vallès l'autocar del Volt II
Visita al torrent de Colobrers amb les participants al Volt II

Visita a l'exposició sobre el gasoducte a l'Ateneu
A Castellar es va visitar al torrent de Colobrers, l'exposició i després es va fer una xerrada fòrum a la Plaça Major.

Francesc Macià, president de la Secció Natura de la Unió Excursionista de Sabadell va fer la presentació apuntant les diverses lluites per la defensa del territori que fa anys es duen a terme al vallès, fent incís a la lluita de més de vint anys contra la construcció del Quart Cinturó, lloc per on precisament deien des de Madrid que passava el traçat del gasoducte Martorell - Figueres.

Alfons Pérez de la Xarxa per la Sobirania Energètica i l'Observatori del Deute en la Globalització va comentar l'interès per trobar noves fonts de gas per no haver de dependre de Rússia i de l'especulació que hi ha al darrera dels projectes energètics en curs. Cal una reflexió de com s'estan imposant aquests projectes sense que la ciutadania en pugui participar ni opiniar.

Octavio Rosas, Catedràtic d'Economia Política a la Facultat d'Economia de la Universitat Autònoma de Mèxic i membre del Consejo de Representantes de la Asamblea Nacional de Afectados Ambientales, va parlar del gasoducte de Morelos, una altra imposició pel que fa a infraestructures gasistes. Aquest gasoducte passa per una zona volcànica, per això l'anomenen "el tubo de la muerte". Per poder dur a terme el projecte van modificar la Constitució permetent així l'entrada en el mercat d'empreses transnacionals. Octavio Rosas, va llegir també una emotiva carta dels seus companys de Mèxic dirigida als pobles d'Espanya i Catalunya afectats per infraestructures energètiques. Aquest gasoducte Mexicà l'està executant Enagas junt Elecnor i l'empresa italiana Bonatti.

Emma Hugues, Octavio Rosas, Francesc Macià i Alfons Pérez
Per acabar l'activista anglesa Emma Hugues de la Platform London, qui va ser detinguda a Bakú al juny per les seves crítiques amb el paper de la companyia petroliera britànica BP a Azerbaidjan i la interconnexió gasística d'aquest país amb Itàlia (el corredor del Gas del Sud de gairebé 4000 quilòmetres de longitud) que també en participa l'empresa ENAGAS.

A les 14:30 més de 120 persones es van dirigir a peu cap a l'Espai Tolrà a compartir el dinar popular organitzat per Cal Gorina.

Cal Gorina va organitzar el dinar a l'Espai Tolrà 
A les 16:00 de la tarda l'autocar partia cap a Sallent a visitar el runam salí que suposa una contaminació a les lleres dels rius i torrents. La tercera parada era Balsareny, lloc on es volen construïr 8 cavitats de 30 metres diàmetre i 200 d'alçada situats a 700m sota terra, una reserva de gas que podrien abastir tota Catalunya durant 14 dies.
La quarta parada va ser Graus per on passa la MAT i finalment Sabiñánigo-Marsillon, on hi ha un immens dipòsit de residus industrials a escassos metres del nucli urbà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada