El Gasoducte. El trencament del Vallès

Aquest és un projecte d'ENAGAS i del Ministeri d'Indústria, que havia de connectar des d'Algesires a França i Europa. Però França ja ha dit que no el pensa continuar i que connectarà pel País Basc.




Ara toca exigir responsabilitats a les administracions, la finalització de les obres i la immediata restauració.
La garantia, la comissió de seguiment mixta.

El forat del gasoducte, inservible

Publicat el 02/05/2012 per rtvcardedeu 

El Ministeri d'indústria anuncia la paralització del gasoducte al seu pas pel Vallès. Sembla ser que des de França s'ha optat per fer la connexió pel país basc. Les obres però de moment continuaran fins a Hostalric.

Mal despertar de la mina de carbó de Can Cabassa després d'un son de 60 anys

Viladecavalls, Carles Batalla - 28/05/12

Les obres del gasoducte Martorell-Figueres confirmen l'existència del jaciment que Enagas no vol conservar; l'Ajuntament de Viladecavalls ho traslladarà a Patrimoni

Fins fa uns dies la mina de carbó de Can Cabassa era només una "llegenda urbana" però ara els fets han donat la raó als avis, que insistien sobre la veracitat de la història. Les obres del gasoducte que està portant a terme Enagas a Viladecavalls ha permès descobrir un jaciment que va estar actiu entre 1890 i 1950, una mina de lignit única en tot el Vallès Occidental. Apart de ser una batalleta de la tercera edat, fins ara només es disposava d'un estudi que va concloure que el Quart Cinturó s'havia endut la mina. Però el cert és que l'esfondrament d'una paret va tapar l'entrada principal i, de retruc, va conservar tot el material de l'interior. I ara ha sortit a la llum.

Segons Juan Luis del Campo, membre de l'entitat Convive (Col·lectiu Naturalista Viladecavalls Verd), ell mateix va visitar la zona la setmana passada i un dels treballadors d'Enagas "es va posar molt nerviós, ens va tallar el pas i fins tot i ens va dir que trucaria als Mossos". L'incident no va anar més enllà però les intencions d'Enagas respecte la mina no estan precisament encaminades al respecte sinó tot el contrari perquè, segons ells, aquestes mines no entren "dins dels seus plans".

El passat diumenge, Del Campo es va trobar amb Frederic Varela, membre de la societat minerològica de Catalunya, segons el qual les mines (el permís d'explotació de les quals va caducar el 2008) són propietat de l'Estat. Així doncs, per Varela, fins que no hi hagi un nou administrador, no es poden destruir ni tocar.

Del Campo considera que Enagas s'està "saltant totes les normes legals i medioambientals" i que la prova del seu destinerès rau en el fet que "es va trobar amb raíls d'acer, els va partir amb l'excavadora i va seguir amb els treballs". El membre de Convive creu que és "necessari i urgent aturar els treballs en aquesta zona i senyalitzar la galeria principal. Això és patrimoni".

L'Ajuntament, amb les mans lligades
Però l'Ajuntament de Viladecavalls no pot fer-hi res directament, perquè és un assumpte que no està dins de les seves competències. L'alcalde del municipi, Carles Rodríguez, ha dit que aquest dilluns han tingut una reunió de la Comissió de Seguiment amb Enagas i que l'empresa s'ha refermat en la manca de valor del jaciment. El consistori ha decidit traslladar-ho al Departament de Patrimoni de la Generalitat per tal que ho documentin i ho valorin i, en tot cas, la mina "rebi el mateix tractament que les runes romanes".

Peces de museu al bosc
Canonades de ferro, pics, pales de fusta, botes i un tros de raíl que conserva el vermell original són les troballes que ha fet Juan Luis del Campo dins la mina. Com a mesura preventiva, i atesa l'actitud d'Enagas i l'escàs marge de maniobra del consistori, ha decidit amagar aquestes peces al bosc.

Del Campo també ha trucat a l'ADENC, una entitat de Sabadell que té com a principal objectiu la protecció de la flora, la fauna i els espais naturals de Catalunya, però no han contestat. "A dins hi ha d'haver quelcom impressionant", avisa Del Campo.

Xavi Bella i Elisenda Alamany, de l'Altraveu de Castellar, parlen de la seva experiència amb el gasoducte

Cup Sant Celoni, 27/05/12


El gasoducte de la vergonya


Xavi Bella i Elisenda Alamany, regidors de la candidatura Altraveu de Castellar del Vallès, ens van acompanyar dissabte fins a les obres del gasoducte al seu pas per Palautordera. Allà ens van parlar de la seva experiència municipal amb les obres d'un gasoducte que, inicialment, havia de portar gas d'Algèria a Europa.

Van destacar la inutilitat del projecte, tenint en compte que a França ha aturat les obres al seu territori i que l'Estat espanyol, tot i sabent-ho, va tirar endavant el projecte. Convergència i Unió, per la seva banda, justifica el projecte afirmant que en algun moment pot ser útil per proveir de gas les comarques de Girona quan faci falta (recordem que les obres s'han aturat a Hostalric).

L'esvoranc al torrent de Can Bages

En el projecte del gasoducte Martorell-Figueres no es preveia la complexitat tècnica que suposava creuar els talussos de la zona del Ripoll i per aquest motiu les obres van estar aturades un temps.

El projecte incial d'aquest tram contemplava l'obertura d'unes pistes d'entre 17 i 24 metres, aquestes cotes actualment es superen amb escreix.
L'opció optada finalment, de tunelar les parets laterals del Ripoll, redueix en part l'impacte de l’obra a l'entorn del Ripoll i amaga a la vista el que passa al darrera d’aquestes parets argiloses.

El que s'està fent al torrent de Can Bages, (just darrera els arbres de la dreta, direcció a Sabadell de la carretera B-124) és un nou atemptat sense precedents a la natura i a l'entorn del Vallès.

Les imatges serveixen per denunciar una vegada més la incompetència de les administracions públiques; les que executen, les que permeten i les que "controlen" aquestes obres.

El gasoducte que ha esquinçat el Baix Montseny

'El gasoducte de la vergonya': xerrada i roda de premsa

El dissabte 26 de maig es va fer una breu caminada per Santa Maria de Palautordera i Sant Celoni per veure dels punts destacats de les obres del gasoducte que ha esquinçat el Baix Montseny. 
Xavi Bella i Elisenda Alamany, actuals regidors de l'Altraveu de Castellar del Vallès, van parlar sobre aquest projecte que havia d'unir Algèria amb Europea. Allà mateix es va llegir la moció que Palau, Sant Esteve i Sant Celoni entraran als ajuntaments respectius per denunciar la destrossa del territori que ha significat aquest projecte, malgrat que l'Estat espanyol ja sabia, al donar permís per construir-lo, que França n'havia desestimat de moment el pas pel seu territori.

El gasoducte al riu Ripoll, 22/05/12



Les obres del gasoducte treuen a la llum un antic abocador de deixalles



Viladecavalls fa parar el polèmic gasoducte per un canvi de traçat

Enagás no descarta encara convèncer el govern francès el 2013 per fer la connexió i no aturar-lo a Hostalric (veure també les notícies publicades el 15 de maig a Europa press i Catalunya press)

Creix la indignació per una obra de gran impacte ambiental

22/05/12 02:00 - Viladecavalls - Jordi Alemany 


Treballs de construcció de la rasa per ubicar-hi el gasoducte al seu pas per Sabadell

L'empresa Enagás ha aturat les obres de construcció del polèmic gasoducte que havia de connectar Martorell amb Figueres al seu pas per Viladecavalls seguint un decret dictat per l'alcalde del municipi, l'ecosocialista Carles Rodríguez. La decisió s'ha pres perquè s'ha constatat que s'ha produït una modificació del traçat respecte al projecte original que afecta “barrancs, rieres i camins, i una possible zona protegida dins la xarxa Natura 2000” i que, a més, els treballs no s'ajusten a les prescripcions del pla especial urbanístic (PEU). El consistori ha aturat els treballs, tot i que Enagás s'ha compromès a restaurar les zones afectades, fins que no s'aprovi la modificació del PEU per part del Ministeri d'Indústria. 

Aquest és el segon revés que rep aquesta infraestructura, que perfora 88 quilòmetres amb un tub de 92 centímetres d'amplada després que fa unes setmanes els opositors van donar a conèixer una carta en la qual Indústria reconeixia que les obres no serviran per connectar amb França i que el gasoducte s'aturarà a Hostalric. L'Estat francès preferia la interconnexió de xarxes a través del gasoducte de Biriatu-Larraine, al País Basc, en comptes de fer-ho pel tram de Figueres-Barbairan. 

Des d'aleshores els opositors –ecologistes, entitats veïnals, alguns partits polítics i altres associacions– han intensificat el discurs perquè consideren la infraestructura inútil, amb un alt cost econòmic (42 milions) i ambiental, i sobredimensionada si finalment només ha de subministrar gas a la xarxa interna. 

Amb tot, el president del consell executiu d'Enagás, Antoni Llardén, va dir aquesta setmana que confiaven desbloquejar el gasoducte amb França durant el 2013 aprofitant el canvi de govern. A més també va avançar que convocarien una reunió per tractar les obres, que han d'acabar al setembre, amb els 23 municipis afectats. 

LA FRASE 
Les obres han afectat barrancs, rieres i camins, i no s'ajustaven al projecte aprovat
Carles Rodríguez
alcalde de viladecavalls

LA XIFRA 
24
metres d'amplada fan les rases que s'estan fent al llarg dels 88 quilòmetres de recorregut per ubicar-hi el tub. 

Sospita d'obra autoritzada amb informes en contra 
El projecte del gasoducte es va aprovar el març del 2011 i els treballs es van iniciar a l'estiu. Uns mesos després va transcendir la decisió del govern francès de desestimar la interconnexió i des d'ICV-EUiA tenen la sospita que les obres es van començar a fer amb la informació “de grups assessors europeus que ja desaconsellaven aquesta connexió”, ha comentat el diputat Salvador Milà. Per aquest motiu els ecosocialistes demanaran als governs català i estatal, a través de propostes de resolució, que donin explicacions del motiu pel qual se'n va autoritzar la construcció, a més de demanar garanties que es farà la restauració ambiental i paisatgística dels espais afectats i que no serà pagat amb diners públics.També impulsen mocions a diversos ajuntaments en el mateix sentit, com les que ja s'han aprovat a Sabadell i Castellar. 

A Terrassa, la regidora de Medi Ambient, Eva Herrero, va admetre que s'estan fent obres sense que Enagás tingui llicència per desacords amb el pla de restauració.

Quedan paralizadas las obras del gaseoducto que debía unir Martorell con Figueres

Los ayuntamientos de Sabadell y Castellar del Vallès e ICV pedirán explicaciones al Ministerio de Industria y a Enagás después de ratificarse la paralización del polémico proyecto

Medio ambiente | 18/05/2012  La Vanguardia 
Marc Torras

Las obras del gasoducto destrozaron numerosas zonas boscosas. aj.m.
El pleno del Ayuntamiento de Sabadell ha decidido aprovar una moción para pedir explicaciones al Ministerio de Industria y a la empresa Enagás en relación a la paralización del gasoducto que debía unir Martorell con Figueres. El Ayuntamiento de Castellar del Vallès emprenderá la misma acción e ICV ya anunciado que sus diputados en el Parlament y el Congreso también exigirán esas aclaraciones. El proyecto, bajo el marco del MidCat, empezó a construirse un año después que hubiera sido desestimado y finalmente solo se mantiene el tramo entre Martorell y Hostalric, mientras que se ha paralizado la segunda fase, entre Hostalric y Figueres. Las entidades opositoras al gasoducto aseguran que está prácticamente acabado (la empresa pretende acabar la primera fase en setiembre) y que ha causado un gran impacto ambiental.

llegir tota la notícia

Viladecavalls paralitza un tram de les obres del gasoducte


El consistori vallesà entén que el projecte ja no s'ajusta al Pla Especial Urbanístic i detecta treballs sense autorització municipal al Camí Ral de Vacarisses L'Ajuntament de Viladecavalls ha decidit suspendre les obres del gasoducte Martorell-Figueres al tram de Viladecavalls. 

El gasoducte al seu pas per la zona nord de Terrassa Foto: La Torre

El consistori vallesà ha confirmat la necessitat d'aquesta mesura davant la modificació del projecte inicial, el qual no s'ajusta a les prescripcions del Pla Especial Urbanístic (PEU). Per la seva part, els serveis tècnics de l'Ajuntament han detectat que s'estan efectuant treballs sense autorització municipal a la zona del Camí Ral de Vacarisses. 

 Aquest no ha estat l'únic motiu per adoptar aquesta mesura. L'equip de govern ha manifestat que "també s'han paralitzat les obres per no ajustar-se al projecte inicialment aprovat" i que "s'ha sol·licitat la intervenció de Medi Natural per verificar si les condicions d'execució del gasoducte dins l'àmbit de Xarxa Natura 2000 són admissibles i s'adapten a la normativa de protecció mediambiental".

Des de l'executiu local s'ha traslladat a l'empresa pública Enagás que la suspensió es mantindrà en vigor fins que s'aprovi la modificació del PEU i es lliuri l'acta corresponent d'aprovació del projecte per part de l'empresa pública Enagás i del Ministerio de Industria, Energia y Turismo.

L'alcalde de Viladecavalls, Carles Rodriguez, ha declarat que aquesta decisió de l'equip de govern, formalitzada pels regidors d'Urbanisme Antoni Raso i Regina Parellada, "suposarà que en un termini de 48 hores es paralitzin els treballs a la zona indicada i la obligatorietat per part d'Enagás de sol·licitar una reunió amb l'objectiu de resoldre totes les qüestions plantejades".

Importants troballes al jaciment de la Vinya de la Salut, Viladecavalls

Arran de les obres constructives del projecte del gasoducte Martorell – Figueres –Tram Sud-, al terme municipal Viladecavalls (Vallès Occidental) s’han documentat un seguit de restes arqueològiques.

L’empresa promotora de l’obra ENAGAS SA., va encarregar els treballs arqueològics a l’empresa arqueològica ATICS SL. El jaciment arqueològic conegut com la Vinya de la Salut es troba situat entre els Horts de Can Purull i la carena de Can Mitjans, a l’oest de la Riera de Gaià. 

La intervenció arqueològica ha permès documentar un total de 5 sitges, un mur que delimita dos àmbits, un lacus, i grans retalls d’època tardorromana. Destaca l’aparició d’un conjunt ceràmic que va des de la segona meitat del segle II fins al segle VII. A més de les monedes, materials de ferro, vidre i agulles d’ós, cal destacar la troballa d’un fragment ceràmic d’un cap amb casc d’una joguina representant un gladiador: una peça magníficament acabada i que demostra la riquesa arqueològica de l’indret. A l’excavació s’han trobat també un plat d’aram decorat amb estries i una creu de plom.

| galeria d’imatges |

Font: Tribuna arqueològica 

Més informació:
ATICS Gestió i disfusió del patrimoni arqueològic i històric
04/05/12 - Excavacions arqueològiques a la Vinya de la Salut (Viladecavalls)

El gasoducte, o com una no notícia del 2011 esdevé notícia el 2012

Inici de les obres al torrent de Can Bages 18/04/12
Des de l'inici de la tramitació del projecte del gasoducte Martorell-Figueres, el 2007, la dimensió pública d'aquest gasoducte als mitjans de comunicació no havia sobrepassat l'àmbit local i comarcal. Les causes, molt diverses i aliades en una casuística enrevessada políticament, socialment i comunicativament, han permès que aquest conflicte derivat d'un impacte territorial significatiu no hagi començat a saltar a la llum pública fins a principis del 2012. 

És també a partir d'aquest 2012 que diverses novetats (els problemes amb l'execució del projecte, un seguiment administratiu de l'obra molt desigual sobre el territori, el reconeixement per part del Ministerio de Industria que el gasoducte acabava a Hostalric, l'increment de les contradiccions en la tramitació descobertes a partir de la desestimació de la connexió entre els estats francès i espanyol pel Pirineu català...) han permès que s'incrementin els aspectes noticiables relacionats amb el gasoducte. 

Ja fa uns dies, el Grup de Periodistes Ramon Barnils presentà el segon anuari de silencis mediàtics, l'Anuari Mèdia.cat. El gasoducte Martorell-Figueres és un dels articles que l'integren (pàg. 49-58). El podeu consultar clicant aquí 

No obstant, cal destacar que la manca de coherència de les decisions administratives, convertint el possible interès privat d'ENAGAS en un “legítim” interès públic, són indicatives dels greus dèficits que com a societat (civil, política, comunicativa) no hem sabut superar. Una notícia del 2012, que si haguéssim sabut convertir en noticiable en el passat tal vegada ens hagués permès estalviar o minimitzar una nova cicatriu incurable en un territori ja prou nafrat. 

Darreres novetats relacionades amb el gasoducte Martorell-Figueres

Els ajuntaments de Castellar del Vallès i Sabadell aproven mocions instant el Ministerio de Industria a donar explicacions per la continuïtat de l'obra tot i el coneixement que la connexió amb França havia estat descartada el juliol del 2010, i demanant la creació d'una comissió mixta de seguiment de l'obra. 

Aquests són els primers ajuntaments que aproven mocions similars.
Altres és probable que s'hi sumin en els plens previstos per finals d'aquest mes.

09/05/12 -  Moció de Sabadell
Vots a favor : 13 PSC, 2 EUiA, 2 ICV i 2 Entesa per Sabadell
Abstencions: 5 CiU i 3 PP

09/05/12 -  Moció de Castellar del Vallès
Vots a favor : 13 PSC, 4 CiU i 2 L'Altraveu per Castellar
Abstencions: 2 PP 

Audio del ple de Castellar (mp3 6mb)
Premsa: L'Actual


L'Ajuntament de Viladecavalls decreta l'aturada de les obres
Ahir l'Ajuntament de Viladecavalls va incoar un expedient de restauració de la legalitat urbanística a ENAGAS per incidències diverses detectades en el seguiment de l'obra a i alhora decretar l'aturada de les obres.

Can Bages i el Ripoll

El torrent de Can Bages (Colobrers segona part...) 29/04/12
Al costat del riu, parets del Ripoll sota Can Deu, 29/04/12
Les màquines, parets del Ripoll sota Can Deu, 29/04/12



L’Entesa per Sabadell vol que l’Ajuntament demani responsabilitats per les obres del Gasoducte

L'Entesa per Sabadell, 4 de maig de 2012

El passat mes de gener va transcendir la decisió del govern francès de desestimar la construcció del tram del gasoducte europeu entre Figueres i Barbairan, que era el que havia de donar continuïtat i sentit al tram Martorell-Figueres, optant per interconnectar la xarxa francesa amb l’espanyola a través del gasoducte Biriatu-Larrau, ja existent.

No obstant això, aquesta decisió ja l’havien pres el juliol de 2010, quan, en el marc de l’Open Season 2015, es van reunir l’European Regulators Group for Electricity and Gas (ERGEG), la Comisión Nacional de Energia (CNE) i la Comission de Regulation de l’Énergie (CR), que van validar la capacitat de transport de la connexió Irún-Biriatu i van desestimar el desenvolupament del projecte MidCat. 

Per tant, la Direcció General de Política Energètica i Mines del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç va autoritzar a l’empresa ENAGAS SA la construcció del Gasoducte Martorell-Figueres, com a tram espanyol del projecte MidCat, sense l’existència dels necessaris acords dels organismes internacionals que donessin la garantia d’interconnexió amb França, i un cop l’estat francès ja havia desestimat el projecte. 

La moció que presenta l’Entesa per Sabadell al ple del proper dimarts proposa quatre acords: 

  1. Instar el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i Enagas a donar explicacions públiques del per què va autoritzar la construcció del Gasoducte Martorell-Figueres sense tenir les garanties necessàries d’interconnexió amb França i, en conseqüència, del sobrecost econòmic i del major impacte ambiental, si el seu destí acaba sent en un futur únicament el possible subministrament de gas a les comarques gironines i barcelonines.

  2. Instar el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i Enagas perquè en el termini màxim d’un mes constitueixi una comissió mixta de seguiment integrada per la representació del Ministeri d’Indústria, Enagas, Generalitat de Catalunya, ajuntaments afectats, i dos representants d’entitats conservacionistes del Vallès Oriental i Occidental, amb l’objectiu d’avaluar la correcta reposició física i vegetal del territori afectat.

  3. Instar el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i Enagas perquè el cost d’aquest gasoducte no recaigui sobre els pressupostos públics ni sobre els usuaris d’aquest recurs energètic, sinó sobre els responsables personals de l’aprovació d’un projecte interestatal que no disposa dels acords necessaris per la seva construcció.

  4. Traslladar aquest acords al Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i a Enagas, i informar al Departament de Territori i Sostenibilitat i al Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

Document de l'Entesa per Sabadell sobre el gasoducte Martorell-Figueres

Baixar PDF (1521kb)

Els silencis mediàtics del 2011

El Grup de Periodistes Ramon Barnils recull 15 temes que han passat desapercebuts als mitjans.
L'anuari es titula Els silencis mediàtics de 2011, entre aquests silencis hi ha un article de Roger Tugas sobre el Gasoducte Martorel-Figueres.


PROTESTES ECOLOGISTES CONTRA EL GASODUCTE DEL VALLÈS


Roger Tugas

Autor: Orange Jon

La nova canonada que ha d’unir Martorell Figueres per transportar gas natural a l’Europa central té un futur incert pels dubtes del govern francès sobre el projecte

La principal empresa transportista de gas natural de l’Estat espanyol, Enagás, té en projecte des de l’any 2006 connectar la península amb Europa a través d’un gasoducte que uneixi Martorell i Figueres i, posteriorment, travessi els Pirineus i enllaci la xarxa espanyola amb la francesa. Després d’anys d’espera, el govern francès va donar llum verda l’any 2011 a la seva part del projecte, i Enagás va enllestir en tres mesos el primer tram de la infraestructura, que uneix Martorell i Hostalric. Les obres, però, han topat amb l’oposició d’organitzacions ecologistes i partits d’esquerres, que han criticat un traçat que malmet boscos d’alt valor ecològic en lloc de projectar-se en paral·lel a vies ja construïdes com l’AP-7. Per acabar-ho d’adobar, un cop l’obra ha estat finalitzada, l’Estat francès s’ha fet enrere. La connexió gasística amb França té ara un futur incert.