L'Altraveu sol·licita a l'alcalde de Castellar Ignasi Giménez, la paralització de l'obra del gasoducte

L'Altraveu
Castellar del Vallès, 29 de gener de 2012
(veure o baixar el comunicat PDF)

L’altraveu demana a l’alcalde de Castellar del Vallès perquè insti al Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme a paralitzar de manera immediata la construcció d’aquesta infraestructura.

• Just quan l'esvoranc de Colobrers ens serveix de mesura de la destrossa ambiental i de la petitesa política, ens arriba la noticia que el govern francès ha suspès les obres de connexió entre el Llenguadoc i l'Empordà.

• En els darrers anys, masses vegades hem vist que allò que passava per infraestructures d'interès general, en realitat ho eren d'interès privat. El guany no era el rèdit social de l'infrastructura, sinó el negoci lucratiu de la seva construcció: transvasaments, aeroports, pistes d'esquí...la llista és llarga.

• La prudència aconsella que és hora d'aturar aquesta obra i repensar-la. Creiem que després de l’impacte que hem pogut comprovar als boscos i torrents dels nostres entorns, i de les declaracions institucionals que segons diuen són contràries a aquesta obra, ara és obligat aturar-la i donar-nos el temps que calgui per poder fer-ne un replantejament seriós.

• Si bé és cert que, tal i com diu el BOE, la conducció preveia aportacions a la planta de cicle combinat del Besós i la futura planta de Bescanó, també ho és que no està pensada per abastir als municipis.
Per exemple, Santa Eulàlia de Ronçana, un municipi afectat pel pas del gasoducte, continuarà sense tenir servei de gas natural.

• Davant d'aquest desgavell polític i estratègic, aquí al rodal, amb servitud i complicitat, és permet la destrossa ecològica en nom d'un bé superior intangible: Madrid, França, Europa, el progrés... Parlem-ne entre tots, perquè de moment els que ens venem el territori per un plat de llenties som nosaltres i les seves discussions ens queden molt lluny i molt amunt.

• Cal posar sobre la taula debats que han quedat exclosos i silenciats: quin model energètic volem, quins interessos hi ha al darrera dels serveis bàsics, com és possible que la legislació ambiental es pugui aplicar de manera tan laxa per part de la pròpia administració i de les grans empreses.

Cal gestionar les infraestructures de manera coordinada i no aïlladament, perquè les negligències en matèria ambiental tenen un preu econòmic i ecològic que no ens podem permetre.

L'Actual pregunta sobre el gasoducte


El mitjà de comunicació municipal de Castellar del Vallès vol saber si et preocupa el pas del gasoducte Martorell-Figueres pel terme municipal de Castellar.

Resultat final - 28 de gener de 2012

França ajorna la construcció del gasoducte que uneix el país amb Figueres


El govern francès ha anunciat que ajorna sense data la construcció del gasoducte que hauria d'unir el país veí amb Figueres, una canonada que actualment s'està construint en el seu tram entre la ciutat gironina i Martorell, al Baix Llobregat.
L'anunci ha fet que entitats ecologistes i polítiques del Vallès, per on hauria de passar el gasoducte, reclamin un cop més que el govern espanyol aturi els treballs en el tram català, ja que la seva funcionalitat queda en entredit un cop França deixa el projecte penjat.

El tub s'inclou en el mapa gasístic estatal del 2006 i d'entrada ha de servir per garantir l'abastiment de gas a Catalunya, tot i que també permetria fer-ne arribar al centre d'Europa des d'Algèria.

Des del territori, la formació política a l'oposició Entesa per Sabadell demana als governs locals que reclamin a l'Estat que aturi les obres perquè estan afectant els entorns naturals per on passa.

Les formacions ecologistes denuncien, a més, que la canonada que construeix l'empresa Enagas passa en tot el seu recorregut en paral·lel a grans infraestructures, com l'autopista AP-7, però que en el tram vallesà, incomprensiblement, se'n separa i malmet espais naturals com el torrent de Colobrers, a Castellar, o el bosc de Can Déu, a Sabadell.

L'Entesa demana la paralització del gasoducte Martorell-Figueres

L’Entesa per Sabadell demana als alcaldes dels municipis afectats que sol•licitin la paralització immediata de les obres del Gasoducte

La suspensió del tram francès del Gasoducte el fa del tot innecessari

El govern francès ha decidit ajornar sine die la construcció del tram d’aquest país del gasoducte europeu, concretament els 150 km compresos entre el municipi francès de Barbairan i Figueres, al considerar que aquest gasoducte no és necessari al tenir més desenvolupada la connexió a través del gasoducte Biriatou i Larrau, al País Basc, segons ha manifestat públicament el ministre francès d’Indústria i Energia, Eric Besson, en declaracions recollides pel diari El Punt el passat divendres. 

Aquest tram francès del Gasoducte ara anul•lat és el que havia de connectar amb el Gasoducte Martorell-Figueres que s’està construint al Vallès i que està ocasionant un desmesurat impacte en espais naturals de gran valor.

Cal recordar que el Gasoducte Martorell-Figueres no es construeix per abastir de gas ni el Vallès ni Catalunya sinó, única i exclusivament per abastir de gas el centre d’Europa. El tram Martorell-Figueres, més el tram Figueres-Barbairan, forma part d’aquest gran projecte de gasoducte d’interès europeu i rep el nom MidCat.

La suspensió del tram que s’havia de construir en territori francès, el projecte del qual no estava aprovat, fa que no tingui cap mena de sentit continuar la construcció d’aquesta infraestructura, que té un elevat cost econòmic i un cost ambiental del tot irracional al nostre territori.

Per aquest motiu, l’Entesa per Sabadell, sol•licita als alcaldes de tots els municipis per on passa el traçat del Gasoducte Martorell-Figueres que instin al govern central a paralitzar de manera immediata la construcció de l’esmentada infraestructura, la construcció del qual no té ja cap mena de justificació. Per tant, continuar destruint els espais naturals afectats de manera innecessària esdevé una greu irresponsabilitat.

El fet que ara el govern francès posposi indefinidament la construcció del seu tram, indica la feblesa dels acords europeus existents per a construir aquest gasoducte i posa de manifest la frivolitat i irresponsabilitat amb què actuen les administracions a l’hora de prendre unes decisions que tenen uns efectes molt negatius i innecessaris sobre els espais naturals.

Entesa per Sabadell
Sabadell, 23 de gener de 2012

Perfil del terreny: Colobrers, Riu Tort i Can Bages

Aproximació del perfill inicial del terreny per on passa el traçat del gasoducte.
Així eren aquests entorns abans de ser desforastats:  el torrent de Colobrers i el Riu Tort.
Ara queda pendent actuar la baixada des de Can Deu fins al Ripoll i la pujada cap al torrent de Can Bages. Això suposarà un impacte molt gran sobre aquestes zones d'alt valor ecològic.
 

Suspès el gasoducte Midcat entre l'Empordà i el Llenguadoc

El Punt Avui 20/01/12 10:30 - perpinyà - Aleix Renyé 

El ministeri francès d'Energia i Indústria ha anunciat que s'anul·la el projecte de 150 quilòmetres a causa de la “feble demanda” 

Estava previst per l'any 2016 i havia de travessar el Rosselló i passar sota l'Albera

Després del túnel del TGV i el de la MAT, un tercer túnel estava previst per foradar la serralada fronterera de l'Albera, el del gasoducte Midcat. Diversos càrrecs electes dels municipis nord-catalans de la serralada havien mostrat la seva preocupació pel fet que no rebien informació sobre la realització d'aquest projecte. El senador UMP de la Catalunya Nord François Calvet es va adreçar al ministre de la Indústria i l'Energia francès, Eric Besson, per demanar-li informacions precises. El director de l'Energia del ministeri, Pierre Marie Abadie, ha fet saber al senador que “el projecte Midcat queda ajornat en raó de la feble demanda dels expeditors de gas natural” espanyols i francesos que serien “els utilitzadors d'aquesta infraestructura de gasoducte”. Abadie explica que, per contra, “noves capacitats de transport de gas s'estan desenvolupant a Larrau i Biriatou”, al gasoducte existent al País Basc entre els estats espanyol i francès.

Gasoducte Midcat

El projecte de gasoducte entre el Llenguadoc i la Catalunya autònoma, anomenat Midcat, preveia 150 quilòmetres entre Barbairan a l'Aude i Figueres a l'Alt Empordà. Havia de travessar la plana del Rosselló i, a través d'un túnel, passar per sota l'Albera. Es tractava d'un projecte conjunt de les societats que gestionen la xarxa de transport i distribució del gas als estats espanyol i francès. L'objectiu era “desenvolupar les capacitats d'interconnexió d'energia” i havia d'estar acabat pel 2016. Segons el director de l'Energia francès “els dos ministeris francès i espanyol han decidit de crear un grup de treball per estudiar quin seguiment es pot donar a aquest projecte”.

Més debat del gasoducte a Radio Castellar

Tertúlia del 18 de gener de 2012, amb Aleix Canalís (Regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Castellar), Josep Mª Costa, Rafa Homet i Martí Llobet. Presentat i dirigit per Julià Guerrero.



500 persones assisteixen a la caminada per visualitzar els esfereïdors efectes del Gasoducte al Rodal

 

Convocades per diverses entitats i organitzacions polítiques de Sabadell i de Castellar del Vallès, 500 persones han participat a la caminada matinal per visualitzar les obres construcció del Gasoducte Martorell – Figueres, que l’empresa estatal Enagas està executant a diferents punts del Vallès.
En aquesta ocasió la passejada ha seguit el tram entre la Torre d’en Turull i el Riu Tort i les persones assistents han pogut comprovar els esfereïdors efectes que aquesta infraestructura està ocasionant als espais naturals del Rodal, concretament als boscos de Colobrers i Can Vilar.
Així mateix, els participants han pogut palesar la ingent destroça als cursos fluvials del Torrents de Colobrers i del Riu Tort, tots ells espais amb uns valors naturals i ambientals excepcionals.
Aquests efectes tan evidents, contrasten amb els intents dels governs municipals d’ambdós municipis d’amagar els efectes reals del pas del Gasoducte pels espais naturals i de confondre a l’opinió pública afirmant de manera hipòcrita que els impactes són mínims.
Al llarg de la passejada s’ha informat sobre les característiques del Gasoducte, una canalització  construïda únicament per transportar el gas que, provinent del nord d’Àfrica, ha d’abastir el centre d’Europa. Enagas fa el negoci i el Vallès en paga els efectes ambientals i paisatgístics.
També s’ha posat de manifest la poca fermesa que els responsables municipals han tingut a l’hora de preservar els espais afectats i evitar els impactes generats defensant un altre traçat. Uns responsables municipals que han acabat acceptant plenament i per escrit el pas del Gasoducte pels llocs amb més impacte, a canvi de rebre unes compensacions econòmiques de 34.000 i 106.000 euros els Ajuntaments de Castellar i de Sabadell respectivament.
La passejada ha servit també per alertar dels catastròfics efectes que ocasionaria el Quart Cinturó als espais naturals del Vallès, els mateixos que ara afecta el Gasoducte, i de la necessitat de mantenir i augmentar l’oposició a aquesta infraestructura, tan destructiva com innecessària, per tal de preservar el rodal.
Finalment, s’ha pres el compromís de realitzar un minuciós seguiment de l’obra per a garantir que els efectes del gasoducte siguin els mínims possibles i denunciar a les instàncies corresponents de qualsevol vulneració del què estableix el projecte. 

Comunicat emès per les Entitats convocants
Sabadell / Castellar del Vallès, 15 de gener de 2012

El bosc de Colobrers ferit

Reportatge fotogràfic de Vicens Gaitan

"No és necessari anar a l'Amazònia per descobrir com interessos inconfessables trinxen els boscos impunement, amb el beneplàcit dels qui manen. Calia tanta destrossa per un gasoducte que no ens aporta cap benefici?"


Recorregut de l'excursió a Colobrers a través de Google Maps

 

Aquí es veu l'estat de la zona visitada abans que hi passessin les màquines. 
Es pot apreciar una espessor total del bosc.


Mostra Gasoducte - zona Colobrers en un mapa més gran

Amb el consentiment de l'Alcalde destrossen COLOBRERS !!!

Notícies a radio Castellar

Comentaris de Francesc Macià, membre de la secció de natura de la unió excursionista de Sabadell (UES):

"La trinxada és brutal"

"És una zona on hi havia totalment bosc"

"És un parc forestal d'especial protecció"

Més opinions a Radio Castellar sobre el gasoducte

Tertúlia del 11 de gener de 2012, amb Elisenda Alamany, Pep Llop i Josep Blasco.


"Obres d'aquesta embargadura necessiten un debat i cal necessàriament informació, per que on no hi ha informació, es crea informació que a vegades és falsa i a més a més no tenim els elements per poder opinar"

"Qualsevol Ajuntament de qualsevol població té l'obligació de donar comptes de les coses que passen i de les coses que han de passar en una població"

L’Entesa per Sabadell responsabilitza l’alcalde i el govern municipal dels greus efectes del Gasoducte al Rodal

El tinent d’alcalde Joan Manau va signar un conveni amb Enagas de total conformitat i acceptació del traçat a canvi de 106.400 euros
 




Visita matinal guiada per Colobrers i entorn

 

Impacte del Gasoducte al Torrent de Colobrers


Excursió "El bosc de Can deu i els impactes del gasoducte Martorell-Figueres"

Un centenar de persones van participar el passat diumenge dia 18 a la passejada per la zona on es construeix el Gasoducte Martorell-Figueres a Sant Julià d’Altura i el Bosc de Can Deu, organitzada per diverses entitats ciutadanes i organitzacions polítiques... (llegir més)
 

Impacte Gasoducte al Bosc de Can Deu

Tallen ... el bosc de Can Deu

A l'octubre de 2011, es va signar un conveni que diu que ENAGAS entregarà 106.400€ a l'Ajuntament de Sabadell. Segons la informació que va facilitar el regidor Aleix Canalís en el ple de desembre de 2011, el conveni signat amb Castellar suposarà l'entrega de 34.000€, que segons va dir es destinaran al pressupost ordinari.

Can Bages des de Can Deu

Les al•legacions presentades per l’equip de govern només pretenien defensar l’interès per els terrenys municipals de la zona de Can Bages, però no per defensar l’agressió al territori. Amb aquestes al•legacions únicament s’ha aconseguit que no afecti el terreny municipal de Can Bages destinat a una depuradora, però no s’evita la destrucció gairebé definitiva del torrent, ja molt acusada amb la construcció del polígon industrial.

Bosc del torrent de Can Bages

Segons pla parcial de Can Bages aquest torrent conté zones d'alt valor ecològic.

Torrent de Colobrers

En quan a l’amplada de la tala sobre el terreny hem comprovat que a la zona de Colobrers aquestes amplades estan sobre els 25 metres, no entre 17 i 24 tal com va informar el regidor Aleix Canalís en el ple de desembre de 2011.

Inici de la tala d'arbres al camí de Can Casamanda

El pas del gasoducte pel terme municipal de Castellar suposarà la tala de milers d'arbres. Més de 20.000m2 d'espai natural.