Enagas inicia les proves prèvies a la posada en marxa del gasoducte

Els pagesos de Llerona estan pendents de la restitució dels camps per l’aparició de pedres


Un camp afectat per la construcció del gasoducte a Llerona, 
darrera de greixos Vila
Júlia Riu
 
Enagas ha començat a fer les proves amb aigua per certificar l’estanqueïtat del gasoducte que està acabant de construir entre Martorell i Hostalric i que travessa el Vallès Oriental.
Passa per Caldes, Lliçà d’Amunt, Santa Eulàlia, l’Ametlla, les Franqueses, Cardedeu, Llinars, Sant Antoni de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Sant Celoni i Gualba.

Aquestes proves es fan amb aigua i són el pas previ a la posada en marxa d’aquesta infraestructura que, tot i no arribar a Figueres com estava previst, ha d’ajudar a millorar el subministrament de gas a les comarques de Girona.

En paral·lel, també es treballa per restituir l’estat dels camps de conreu on s’ha construït la canonada. Maquinària especialitzada garbella la terra per eliminar les pedres i assegurar que els pagesos podran tornar a treballar els camps sense problemes. Un dels punts on aquesta tasca és més complicada és al Pla de Llerona. Les característiques del sòl per la proximitat del riu Congost han fet aflorar una gran quantitat de pedres. “De moment, ho estan deixant bé però hem d’esperar a veure com acaba”, assegura la regidora de Pagesia, Rosa Pruna. Tot i això, alerta que “a Llerona, és difícil que quedi bé perquè és una terra amb moltes pedres. Durant molts anys, els pagesos les van anar traient però ara n’han aparegut de noves en remoure la terra. En altres llocs, ha quedat perfecte”, afegeix. Amb tot, la comissió de seguiment de les obres del gasoducte, on hi ha representats pagesos, l’Ajuntament i la Policia Local, es reunirà en els propers dies per fer una valoració dels treballs. En altres municipis com l’Ametlla o Santa Eulàlia no s’han detectat problemes en la restitució dels camps de conreu, que, des dels ajuntaments es considera que s’ha fet de forma correcta. “Ha quedat com estava, sense cap variació”, diu l’alcalde de Santa Eulàlia, Joaquim Brustenga (CiU).

Enagas deixarà per més endavant la restitució de les zones boscoses. Està previst que s’executi durant l’hivern perquè aquest és el moment més adequat per plantar els nous arbres. A banda de plantar-los, Enagas assegura que regarà durant tres anys la vegetació que plantin per tal de garantir-ne la supervivència i reduir l’impacte visual generat, ara, amb la construcció de la canalització subterrània.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada