Viladecavalls fa parar el polèmic gasoducte per un canvi de traçat

Enagás no descarta encara convèncer el govern francès el 2013 per fer la connexió i no aturar-lo a Hostalric (veure també les notícies publicades el 15 de maig a Europa press i Catalunya press)

Creix la indignació per una obra de gran impacte ambiental

22/05/12 02:00 - Viladecavalls - Jordi Alemany 


Treballs de construcció de la rasa per ubicar-hi el gasoducte al seu pas per Sabadell

L'empresa Enagás ha aturat les obres de construcció del polèmic gasoducte que havia de connectar Martorell amb Figueres al seu pas per Viladecavalls seguint un decret dictat per l'alcalde del municipi, l'ecosocialista Carles Rodríguez. La decisió s'ha pres perquè s'ha constatat que s'ha produït una modificació del traçat respecte al projecte original que afecta “barrancs, rieres i camins, i una possible zona protegida dins la xarxa Natura 2000” i que, a més, els treballs no s'ajusten a les prescripcions del pla especial urbanístic (PEU). El consistori ha aturat els treballs, tot i que Enagás s'ha compromès a restaurar les zones afectades, fins que no s'aprovi la modificació del PEU per part del Ministeri d'Indústria. 

Aquest és el segon revés que rep aquesta infraestructura, que perfora 88 quilòmetres amb un tub de 92 centímetres d'amplada després que fa unes setmanes els opositors van donar a conèixer una carta en la qual Indústria reconeixia que les obres no serviran per connectar amb França i que el gasoducte s'aturarà a Hostalric. L'Estat francès preferia la interconnexió de xarxes a través del gasoducte de Biriatu-Larraine, al País Basc, en comptes de fer-ho pel tram de Figueres-Barbairan. 

Des d'aleshores els opositors –ecologistes, entitats veïnals, alguns partits polítics i altres associacions– han intensificat el discurs perquè consideren la infraestructura inútil, amb un alt cost econòmic (42 milions) i ambiental, i sobredimensionada si finalment només ha de subministrar gas a la xarxa interna. 

Amb tot, el president del consell executiu d'Enagás, Antoni Llardén, va dir aquesta setmana que confiaven desbloquejar el gasoducte amb França durant el 2013 aprofitant el canvi de govern. A més també va avançar que convocarien una reunió per tractar les obres, que han d'acabar al setembre, amb els 23 municipis afectats. 

LA FRASE 
Les obres han afectat barrancs, rieres i camins, i no s'ajustaven al projecte aprovat
Carles Rodríguez
alcalde de viladecavalls

LA XIFRA 
24
metres d'amplada fan les rases que s'estan fent al llarg dels 88 quilòmetres de recorregut per ubicar-hi el tub. 

Sospita d'obra autoritzada amb informes en contra 
El projecte del gasoducte es va aprovar el març del 2011 i els treballs es van iniciar a l'estiu. Uns mesos després va transcendir la decisió del govern francès de desestimar la interconnexió i des d'ICV-EUiA tenen la sospita que les obres es van començar a fer amb la informació “de grups assessors europeus que ja desaconsellaven aquesta connexió”, ha comentat el diputat Salvador Milà. Per aquest motiu els ecosocialistes demanaran als governs català i estatal, a través de propostes de resolució, que donin explicacions del motiu pel qual se'n va autoritzar la construcció, a més de demanar garanties que es farà la restauració ambiental i paisatgística dels espais afectats i que no serà pagat amb diners públics.També impulsen mocions a diversos ajuntaments en el mateix sentit, com les que ja s'han aprovat a Sabadell i Castellar. 

A Terrassa, la regidora de Medi Ambient, Eva Herrero, va admetre que s'estan fent obres sense que Enagás tingui llicència per desacords amb el pla de restauració.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada