La Plataforma Resposta al BarMar (abans MidcAT) lamenta l’ocasió perduda en la reconversió del gasoducte i critica la proposta de l’H2Med com a “corredor d’energia verda”

Descarrega el comunicat:

Afirmen que cap gasoducte pot ser verd i exigeixen als governs que no demorin una transició energètica justa cap a les renovables




Davant l’anunci d’acord dels governs espanyol, francès i portuguès d’abandonar el MidCat i recovertir-lo en un gasoducte submarí entre Barcelona i Marsella (BarMar), des de la Plataforma Resposta al MidcAT, ara renombrada Resposta al BarMar, critiquen la proposta de “corredor d’energia verda” (H2Med) i lamenten l’ocasió perduda per apostar per una transició energètica justa cap a les renovables.

Segons declaracions d’un dels seus portaveus, “cap gasoducte pot ser verd, i menys si ha de transportar gas fòssil, encara que sigui transitòriament”. A més, ha reiterat que “aquest nou projecte segueix sense afrontar ni donar solució a la dependència als combustibles fòssils ni la crisi energètica i climàtica”. En aquest sentit ha recordat que actualment només l’1% de l’hidrogen és verd o renovable i que la resta segueix procedent del combustibles fòssils. 

Des de la plataforma, que s’ha reactivat a causa de l’interès per recuperar aquest gasoducte, exigeixen als presidents francès, Emmanuel Macron, i espanyol, Pedro Sánchez, que en la cimera hispano-francesa que es celebrarà el proper dijous 19 de gener a Barcelona no demorin més la transició cap a les renovables d’una manera justa i que afecti el menys possible al territori i la biodiversitat. És per això que declaren que se seguiran oposant a qualsevol infraestructura fòssil, ja sigui el MidCat, el BarMar, el també gasoducte submarí Barcelona-Livorno, o qualsevol altra, ja que cap donarà resposta a la crisi energètica actual.

Es tracta d’una crisi que està disparant la inflació a nivell records, així com obligant als països a prendre mesures de restricció energètica i contenció econòmica i, per tant, no podem seguir finançant grans projectes que ens retenen en un model energètic centralitzat i que han suposat una càrrega per a la ciutadania, com va ser el projecte Castor. Per la plataforma, només una planificació energètica basada en les renovables, la generació distribuïda i un decreixement del consum energètic, serà viable per afrontar el col·lapse al que ens aboquen si seguim invertint en energia i infraestructures fòssils.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada