La tercera llista de projectes d'interès comunitari reafirma la victòria contra el Midcat



El març de 2017, diverses entitats ecologistes, així com persones a títol individual van constituir la Plataforma Resposta al Midcat, per fer front comú a aquesta infraestructura fòssil, opaca, cara, insostenible i irrespectuosa amb l'entorn.

Durant gairebé 2 anys, la Plataforma ha estat incansable i la mobilització ciutadana a permès fer visible l'invisible. S'ha tret a la llum pública totes les irregularitats administratives en la construcció del primer tram, així com la ingent despesa de diner públic que suposava aquesta infraestructura. S'ha aconseguit captar l'atenció dels mitjans de comunicació i teixir xarxa amb altres col·lectius que lluiten arreu d'Europa contra infraestructures de gas.

Amb tot, centenars de persones, desenes d'organitzacions, diversos ajuntaments i consells comarcals i fins i tot la Diputació de Girona han donat resposta al Midcat. La veu del territori gironí, s'ha fet sentir des de les localitats més petites fins al Parlament Europeu o la COP24.

 La Plataforma Resposta al Midcat ha participat en desenes d'actes i accions per mostrar el seu rebuig a una infraestructura amb un cost de més de 3000 milions d'euros per continuar promovent el gas metà, un combustible fòssil terriblement perillós pel manteniment del clima de la terra.

Tota aquesta feina de persones voluntàries, va culminar el gener de 2019 en una reunió cara a cara amb el president de la CNMC on es va posar de manifest el rebuig ciutadà a aquest projecte, a la inversió de diner públic en projectes gasistes i a la manca de participació i transparència amb la que es tramiten. 

A principis de febrer del 2019 es va celebrar amb alegria la victòria contra el Midcat. Això va ser després que la CNMC i el regulador francès donessin la negativa a la petició d'inversió de ENAGAS. La manca de suport al projecte, per part dels reguladors competents en la matèria, feia molt difícil que els promotors poguessin finançar el projecte i per tant aquest quedava paral·litzat.

Tot i la negativa,les empreses promotores van intentant tornar a incloure el projecte a la 3a llista de projectes d'interès comunitari (PIC). la qual cosa significa facilitats en la tramitació i poder optar a fins a un 50% de finançament públic.

Fa pocs dies s'ha publicat la llista definitiva de PIC 2019 i, no només no inclou el projecte MIDCAT, sinó que també s'ha desestimat el projecte STEP i la 3a interconnexió de gas entre Espanya i Portugal. Això suposa un fort cop per ENAGAS i la paral·lització de tots aquests projectes, com a mínim durant 2 anys i molt probablement de forma definitiva.

La Plataforma respira tranquil·la i pot tornar a afirmar ben alt i fort "HEM ATURAT EL MIDCAT!"

El suport de col·lectius com Gastivists, 350,org, Observatori del Deute de la Globalització (ODG), Ecologistes en Acció, Xarxa per la Sobirania Energètica (XSE), Associació de Naturalistes de Girona o IADEN-Salvem l'Empordà, ha estat clau per tirar endavant la lluita contra el Midcat. Però res de tot això hauria estat possible sense la força i el coneixement adquirit dels veïns i veïnes afectats per la construcció del primer tram del gasoducte en el seu pas pel Vallès.

No oblidem que en 2011 ja es van construir 86 km d'aquests gasoducte, amb un cost públic de 13 milions d'euros en retribucions a ENAGAS, als que cal sumar 7 milions d'euros invertits per la Unió Europea pels estudis de viabilitat del projecte. Un cost total de 20 milions d'euros i desenes de quilòmetres de territori destrossat per un gasoducte que mai entrarà en funcionament. Què passarà amb el gasoducte construït? S'exigirà a ENAGAS el seu desmantellament?

No oblidem tampoc, que la llista de PIC encara inclou 55 projectes gasistes arreu d'Europa que ens porten a la perpetuació d'un model energètic fòssil, sustentat amb diner públic.

La situació climàtica és dia a dia més greu i el model socioeconòmic actual sobrepassa en escreix els límits biofísics de la terra. Cal actuar de manera contundent per abandonar la dependència dels combustibles fòssils i iniciar de forma imminent un procés de decreixement energètic.

L'abandonament del projecte Midcat és una petita victòria només. Però per sort, les petites victòries contra el gas comencen a no ser un fenomen aïllat. La planta de gas natural liquat de Gothemburg també ha estat anul·lada gràcies a la mobilització ciutadana i recentment el Regne Unit ha prohibit el fracking.

La lluita contra el gas i l'acció climàtica continua!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada