El gasoducte Martorell-Figueres: reunions, mocions i vídeo.

Actualització de les darreres novetats
5 de juny de 2012 - En aquests moments estan perforant la paret del torrent
de Can Bages i per la banda del Ripoll  ja s'apropen al riu.
A mitjans de maig una representació de les entitats i la Subdirecció d'Avaluació Ambiental (Generalitat de Catalunya) cerquen espais de col·laboració per millorar la gestió del control de l'execució del projecte

Diversos ajuntaments del Vallès acorden demanar explicacions al Ministerio de Industria i reclamar la creació d'una comissió mixta de seguiment.

Un vídeo produït per les entitats retrata la profunda ferida del gasoducte al Vallès.

Ara cal esperar explicacions i una restauració impecable que contrarresti els efectes d'una execució poc sensible d'una obra sobredimensionada i, potser, desubicada.

Reunió amb la Generalitat 
El passat divendres 18 de maig una representació de les entitats coordinades ens vam reunir amb la Subdirecció General d'Avaluació Ambiental. A la reunió els representants de l'administració de la Generalitat es van comprometre a: 
 1. informar (pendent encara de la darrera actualització) l'estudi de restauració, tot detallant amb precisió les prescripcions que la Subdirecció consideri necessari integrar amb l'objectiu de millorar i concretar un projecte genèric
   
 2. coordinar els diferents departaments de la Generalitat de Catalunya amb competències sectorials afectades per l'obra (Direcció General de Patrimoni, Direcció General de Medi natural, Direcció General d'Urbanisme, Direcció General de Polítiques Ambientals, Agència Catalana de l'Aigua, Agència de Residus de Catalunya).
   
 3. estudiar donar suport a la petició de creació d'una comissió de seguiment mixta que les entitats proposen. Aquesta comissió hauria d'estar integrada per la representació del Ministerio de Industria i de Medio Ambiente, Enagas, Generalitat de Catalunya, ajuntaments afectats, i dos representants d'entitats conservacionistes del Vallès Oriental i Occidental, amb l'objectiu d'avaluar la correcta finalització del projecte i la reposició física i vegetal del territori afectat.

  Amb posterioritat a la reunió la Subdirecció General d'Avaluació Ambiental ens ha informat que ja ha fet la petició de creació de la comissió mixta de seguiment al Ministerio de Industria i a Enagas.

Diversos ajuntaments del Vallès reclamen explicacions i la creació d'una comissió de seguiment 
El passat 8 de maig les sessions plenàries dels ajuntaments de Castellar del Vallès i Sabadell van aprovar mocions instant el Ministerio de Industria a donar explicacions per la continuïtat de l'obra tot i conèixer que la connexió amb França havia estat descartada el juliol del 2010, i demanant la creació d'una comissió mixta de seguiment de l'obra. 

Aquest final de maig, diversos municipis afectats per la traça del gasoducte han incorporat mocions amb acords similars (integren lleugeres variacions). Els resultats han estat diversos (hi ha força variacions en el sentit del vot entre grups municipals de la mateixa formació política)
 1. Ajuntaments que han votat a favor de la moció: l'Ametlla del Vallès, Caldes de Montbui, Llinars del Vallès, Sant Celoni, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, i Viladecavalls
 2. Ajuntaments que s'han posicionat en contra de l'aprovació de la moció: Cardedeu, les Franqueses, Sant Quirze del Vallès i Santa Eulàlia de Ronçana
 3. Ajuntaments que han traslladat el de bat de la moció per a més endavant: Lliçà d'Amunt, Santa Maria de Palautordera i Sentmenat Podeu consultar el detall de les votacions a cada municipi a

Nou vídeo-denúncia sobre el gasoducte 
"El trencament del Vallès" és un vídeo que expressa el rebuig a aquesta obra inútil i denúncia la passivat administrativa davant d'una obra que ha sobrepassat totes les previsions a nivell d'impacte ambiental. 

El vídeo es pot visualitzar a través de la xarxa des del passat 29 de maig i ja ha rebut més de 1500 visites. Podeu enllaçar-hi aquí

Altres afectacions recents 
Aquests darrers dies noves incidències locals han posta en evidència les mancances de la vigilància ambiental de l'obra i la baixa sensibilitat de l'empresa promotora pel territori que traspassa i pels valors que el caracteritzen. Trobem exemples a Viladecavalls (consulteu aquí), Castellar (consulteu aquí), o el Baix Montseny (consulteu aquí). 

Tot plegat, noves evidències que és indispensable, més enllà de les explicacions sobre l'aprovació no justificada del gasoducte, que Enagas finalitzi les obres fins a Hostalric dins del termini previst i executi una restauració morfològica i de vegetació inqüestionable amb una fiscalització externa exigent.


Nota de premsa (falta integrar aprovació moció ajuntaments de Santa Perpètua de Mogoda i Viladecavalls) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada