La Plataforma Resposta al MidcAT denuncia les repressions de la defensa del territori i se solidaritza amb la lluita No TAP a Itàlia

En plena COP23 a Bonn, on la Cimera de les Parts pretén posar fil a l’agulla a l’acció contra el canvi climàtic, s’ha produït a Itàlia una acció militar massiva per garantir la continuïtat de les inversions en projectes gasístics com el TAP. Davant de tot això, la Plataforma Resposta al MidcAT exigeix de manera immediata l’aturada de qualsevol nova inversió en combustibles fòssils, a Catalunya i arreu del planeta.

La matinada del dilluns 13 de novembre, en plena Cimera pel Clima a Bonn, s'ha realitzat una acció militar massiva a Salento, Itàlia. Melendugno és la ciutat on s'ha de construir la terminal de recepció del gasoducte Trans Adriatic (TAP). El lloc de construcció ha estat declarat "zona vermella" i restringida per als periodistes, ciutadans, activistes i funcionaris del govern local per al proper mes, mentre comença la construcció. La ciutat ha estat bloquejada per la policia, amb bloqueig de carreteres que impedeix la circulació de persones en aquesta zona. Uns vint activistes de NoTAP hi van ser retinguts durant hores. Es tracta d'un moviment agressiu del govern italià que sembla voler demostrar que seguirà amb la construcció del TAP costi el que costi.

Itàlia no és la única regió afectada per l’aposta gasística. A Catalunya ens afecta directament l’amenaça de la segona megainfraestructura: el gasoducte Midcat. Aquesta interconnexió entre Catalunya i França representa una peça petita però clau dins el mapa per la seva posició estratègica. El projecte ha estat inclòs dins la llista de Projectes d’Interès Comunitari de la Unió Europea (PIC) i el seu traçat creix any rere any.

El 2017 és un any important en la lluita contra el canvi climàtic per la urgència climàtica en la que ens trobem. Després de l’Acord de París, el 2016 s’ha tornat a batre el record de concentració de CO2 a l’atmosfera, arribant a nivells de 403,3 ppm segons s’ha publicat en un informe de l’ONU. Europa afirma tenir grans ambicions sobre el canvi climàtic, però la planificació energètica suggereixen tot el contrari. Ja sabem que no podem construir cap nova infraestructura de combustibles fòssils per satisfer l'objectiu de l'Acord de París. Però, amb el suport de la Comissió Europea, gasoductes com el TAP o el Midcat segueixen tirant endavant amb costos de milers de milions d’euros, amb enormes subvencions públiques.

La Plataforma Resposta al Midcat s’oposa al projecte al·legant que és un projecte costós, innecessari i oposat als objectius de mitigació del canvi climàtic. El gas natural, o més ben dit el gas fòssil, és una mescla de gasos lleugers, bàsicament metà (87-97%). El metà és un hidrocarbur extret del subsòl, de quantitat finita i que allibera CO2 quan es combustiona. No és una font d’energia neta, ni cap solució a la necessària transició energètica que hem d’adoptar de forma imminent.

Així mateix, la Plataforma se solidaritza amb els activistes NoTAP per l’agressiva actuació del govern Italià i lamenta manca de diàleg i transparència amb que es tramiten aquests projectes. Davant la proposta de mediació de la Unió Europea entre els promotors (ENAGAS) i la Plataforma Resposta al MidcAT, la Comissió va acollir-se a la negativa de la promotora. Cosa que, per altra banda, no és d’estranyar quan el lobby gasístic va invertir el 2016 més de 100 milions d'euros en intentar influir els qui prenen les decisions a la Unió Europea (UE).


Més informació:
Càrol Coll: 619866028
Plataforma Resposta al MidcAT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada