Regeneració d’un tram afectat pel gasoducte Martorell-Figueres

D'esquena Joan Cuscó, explicant la restauració vegetal de les obres del 
gasoducte Martorell-Figueres. (10/10/15 - parada Volt II al torrent de Colobrers )

Un jove de Sabadell va  fer el treball de recerca sobre la restauració del gasoducte Martorell - Figueres al seu pas per Castellar del Vallès, a la zona del riu Tort.

Joan Cuscó autor d'aquest treball actualment està estudiant biologia ambiental a l'Universitat Atònoma de Barcelona i va participar en el Volt II al seu pas per Castellar, va ser qui ens va explicar com s'hauria d'haver fet la restauració de la vegetació que es va desmuntar amb les obres del gasoducte.

En el document podreu llegir àmplia informació sobre els gasoductes i els factors que s'haurien d'haver tingut en compte per la restauració d'aquest espai.

En aquest enllaç podeu llegir el treball de Joan Cuscó:
Regeneració d’un tram afectat pel gasoducte Martorell-Figueres, Joan Cuscó, 2015

L’Entesa per Sabadell reclama la total reposició de la vegetació dels espais afectats pel Gasoducte

La regeneració del bosc és nul·la a tot el traçat del Gasoducte


La construcció del Gasoducte Martorell-Figueres l’any 2012 va comportar una agressió molt greu als espais naturals del nostre terme municipal i del Vallès afectant de manera especial el Bosc de Can Deu, el riu Ripoll, el Torrent de Colobrers, el Riu Tort i els boscos de Can Vilar, amb milers d’arbres tallats i el sotabosc arrasat en una franja d’entre 30 i 40 metres d’amplada al llarg del seu recorregut.

L’empresa constructora del Gasoducte, ENAGAS, tenia l’obligació de reposar la vegetació afectada amb la replantació arbustiva i dels arbres tallats. Aquesta reposició comportava el seguiment, l’avaluació i el manteniment de les actuacions de revegetació fetes durant els anys posteriors a la finalització de l’obra civil, fins la seva total consolidació, tal i com determina el Projecte de Restauració Mediambiental (BOE 216, de 6 de setembre de 2010).

Tres anys després d’haver finalitzat les actuacions de reposició la vegetació arbòria i arbustiva replantada està totalment morta, degut a que durant aquests tres anys no s’ha realitzat ni el seguiment, ni el manteniment, ni la reposició preceptiva. L’anterior govern municipal del PSC es va despreocupar absolutament del tema i de la seva obligació de vetllat perquè la reforestació fos efectiva.

Recordem també que en base al conveni signat el 25 d’octubre de 2011, entre el regidor d’Urbanisme Joan Manau i ENAGAS, l’Ajuntament va rebre 106.400 euros, “... como resarcimiento global por aquellas actuaciones de restauración medioambiental que considere convenientes, más allá de las medidas correctoras derivadas de la Declaración de Impacto Ambiental”. Una quantitat de diners que, a la vista dels resultats, no ha tingut cap efecte en la recuperació de la destrossa ocasionada pel Gasoducte i que ens preguntem quin destí real han tingut.

Des de l’Entesa per Sabadell denunciem, una vegada més, el menyspreu i la desídia de l’anterior govern municipal del PSC per a la preservació dels espais naturals del Rodal i demana a l’actual govern municipal les actuacions necessàries perquè ENAGAS assumeixi una rehabilitació rigorosa, i posterior manteniment, de la vegetació arbòria i arbustiva afectada al llarg del traçat del Gasoducte en el terme municipal de Sabadell.




Entesa per Sabadell
Sabadell, 16 de desembre de 2015

Un reto a los grandes proyectos energéticos

Éxito del Volt Oligotoxic 2

Paco Muñoz de Bustillo
Rebelión

Una ruta esclarecedora por megaproyectos innecesarios y resistencias alentadoras compartiendo luchas y presenciando horrores.
“Si luchas puedes perder, pero si no luchas, estás perdido”. J. W. Goethe

La idea puede parecer cuando menos friki: un fin de semana largo recorriendo lugares afectados por grandes infraestructuras energéticas o por focos de contaminación, a bordo de un autobús de dos pisos, desde Barcelona a Sabiñánigo (Huesca). Cuando se explica que los compañeros de viaje son activistas medioambientales y sociales, periodistas, académicos, y gentes que ponen lo suyo para inclinar la balanza hacia el Buen Vivir (frente a la explotación, los destrozos ambientales y el capitalismo salvaje), la cosa empieza a tener sentido.

Los informativos están repletos de tragedias, de muestras de abusos, despropósitos, muerte, despotismo, irracionalidad y falta de corazón. Detrás de todos esos casos hay gente que sufre las imposiciones de un modelo de desarrollo mal entendido, de una civilización que ha arrasado con todas las culturas en nombre del materialismo y de la codicia, del desprecio hacia el otro y hacia la Madre Tierra. Pero también hay gente que resiste, que lucha, aunque les aparten, aunque no les escuchen, aunque les pisen.

A veces, esas personas que se oponen a la apertura de una mina a cielo abierto en la India, a la construcción de una planta de Coca-Cola junto a un acuífero en México o a un gigantesco embalse en China consiguen gritar tan alto que el invasor se va con su proyecto a otra parte. A veces, muchas veces, no pueden vencer, pero su lucha ha creado un movimiento, una solidaridad que va haciendo crecer la ola, la marea… y sirve de semilla para otras luchas, para otras uniones.

Y entre todos, poco a poco, se va generando una nueva conciencia, la idea de que “otro mundo es posible”. Ese era uno de los objetivos del Volt Oligotoxic, que en su segunda edición se ha centrado especialmente en los grandes proyectos energéticos, las conexiones transfronterizas España-Francia que, con la excusa de la seguridad energética en la Unión Europea (UE), impulsan la creación de un Mercado Único del gas y de la electricidad que supondría la introducción de estas materias primas en el mercado de valores.

Nada bueno se puede esperar de tal fin. En un momento tan trascendental para el planeta, en el que el calentamiento global está poniendo en peligro la vida tal como la conocemos (parece que ya no resulta realista pensar en no superar los 2 ºC de aumento), seguir apostando por combustibles fósiles y grandes centros de generación eléctrica es la mayor de las locuras, y la máxima de que hace falta crecer para generar riqueza, la mayor de las falacias.

El Volt (organizado por el Observatorio de la Deuda en la globalización –ODG– y la Xarxa per la Sobirania Energètica –Xse–) pretendía generar diálogos entre los territorios afectados por proyectos que figuran en estrategias supranacionales con el objetivo de articular procesos de intercambio de información, de coordinación y de incidencia política a diversos niveles: local, regional, estatal y europeo. Y para los participantes en el recorrido (pertenecientes a organizaciones tan variadas como Ecologistas en Acción, Som Energia, la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute, la Alianza contra la Pobreza Energética, Enginyeria sense Fronteres, Platform London, Bankwatch Network, Sustrai, la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético, entre otras) y los anfitriones de las paradas (Plataforma Gasoducto Martorell-Figueres, Prou Sal!, La Garsa y la Plataforma Unitaria contra la autopista Eléctrica), el objetivo se ha cumplido con creces.

La primera jornada en Barcelona situó la problemática en contexto a través de tres mesas: los peligros del libre comercio: de la experiencia en América Latina a la realidad europea (TLC, TTIP y Plan Juncker); afectados por el acaparamiento (TTIP, el caso español, el corredor de Gas del Sur) y afectados por deudas ilegítimas (pobreza energética y otros).

El día siguiente fue ambulante: un gigantesco autobús de 90 plazas inició la ruta. Primera parada: Castellar del Vallési donde ENAGAS ha construido un gasoducto de 50 Km y casi un metro de diámetro a través de espacios naturales “protegidos” que quedan en una zona castigada por la urbanización e industrialización, con gran oposición vecinal. Francia rechaza construir su parte al otro lado de la frontera y el gasoducto está sin usar después de costar 50 millones de euros y arrasar los escasos bosques de la zona. Va de ningún sitio a ningún sitio (¡!).

Segunda parada: la escombrera salina de Sallentii, una montaña de 540 m de altura y 50 millones de toneladas de sal (hay otras seis más en la comarca) donde se vierten los residuos de la minería de potasa del Bages, más de 100 años de explotación, que salinizan las tierras, los acuíferos y los ríos (el Cardener y el Llobregat, que da de beber a Barcelona y cuya desalinización se paga con dinero público). Iberpotash, la multinacional que explota las minas, de capital israelí, acumula sentencias judiciales en su contra que no se ejecutan, pero patrocina equipos locales de deporte, la Universidad de Manresa, fiestas locales, etc. Aunque dejara de verter residuos, los existentes seguirían salinizando la cuenca otros 2.000 años (¡!).

Tercera parada: los depósitos de gas de Balsarenyiii. Otro proyecto faraónico en fase de tramitación administrativa y consistiría en la creación de ocho cavidades subterráneas de 30 m de diámetro y 200 m de altura situadas a 700 m bajo tierra, para cuya construcción haría falta inyectar a presión ¡50 millones de m3 de agua! con una técnica parecida a la del fracking, que se asienta sobre dos fallas geológicas (lo que recuerda al tristemente proyecto Castor, en aguas de Tarragona) y que de completarse permitiría almacenar gas para abastecer a Cataluña dos semanas (¡pero el 85% del gas en España viene de Argelia y no hay conexión hacia el sur!).

Tras esa maratón de abusos y despropósitos, el tercer día, en Graus (Huesca) se dedicó a conocer la lucha histórica (y permanente) de la Plataforma Unitaria contra la Autopista Eléctricaiv Aragón-Cazaril, que cruzaría el Pirineo, y los posteriores proyectos Graus-Isona y Peñalba-Isona, todos finalmente desestimados judicialmente gracias a la oposición de los vecinos de la zona organizados en torno a la plataforma. Treinta años de luchas y docenas de pilonas de 60 m de altura, sin cableado, que la empresa Red Eléctrica se ha negado a retirar a pesar de haber sido indemnizada para ello con 300.000 millones de pesetas de la época. Se debatieron las interconexiones energéticas en la UE y las alternativas a esos macroproyectos que ya están en marcha como las cooperativas de consumo, la autogeneración de energías renovables, etc., con ejemplos de otras luchas fuera de nuestras fronteras (Azerbayán, México, Inglaterra).

Por la tarde se celebró en el pequeño pueblo de Capella, adalid de la resistencia popular, una asamblea que culminó con la “Declaración de Capella”, el documento fundacional de una Red de Apoyo Mutuo en respuesta a las interconexiones energéticas pirenaicas. Fue ahí cuando los participantes fueron conscientes de que es posible cobijar bajo un mismo paraguas las luchas de muchos pequeños grupos que, como David, combaten contra el poder del oligopolio de la energía y de los bancos. Si 100 hondas lanzan al mismo tiempo su piedra contra Goliat, es más fácil que alguna le golpee en la cabeza.

La ruta terminó en Sabiñánigo, pueblo industrial del Prepirineo oscense con un gigantesco vertedero industrial de 120.000 toneladas de residuos tóxicos procedentes de la fabricación de Lindanov, que aprovecha solo el 20% de la materia prima utilizada en su fabricación y es altamente cancerígeno. Según técnicos del propio Gobierno de Aragón, harían falta 500 millones de euros para su solución, pero apenas dedican a ello un par de millones al año. El gobierno central y la UE se lavan las manos. Sin embargo, parece que sí hay dinero (y mucho) procedente del Plan Juncker para la construcción de una Autopista Eléctrica (400 kV) que uniría Sabiñánigo con Marsillon (Francia), cuya oposición ha unido a diversas asociaciones de la zona lideradas por el grupo local de Ecologistas en Acción.

Como culminación de este recorrido transpirenaico, el Volt emitió el “Comunicado de Sabiñánigo” (que se publicará próximamente en estas mismas páginas), donde se exponen los argumentos que demuestran que los proyectos concretos de interconexión eléctrica y gasísitica que amenazan de una punta a otra a la cordillera, son “una auténtica irresponsabilidad y un inaceptable despilfarro, impuesto de manera antidemocrática y totalmente opaca”, con el que “se pretende simplemente perpetuar el régimen fósil y apuntalar la energía nuclear y un modelo energético que se ha demostrado ya caduco e insostenible”.

Así que, a pesar de haber sido testigos de las consecuencias de la codicia, el despotismo y la falta de respeto a los derechos de las personas y de la naturaleza, los participantes de esta original excursión regresamos a casa sintiéndonos menos solos, haciendo propia la sentencia del inolvidable Galeano: “Mucha gente pequeña, en lugares pequeños, haciendo cosas pequeñas, puede cambiar el mundo.
Notas

i Puedes encontrar más información sobre los proyectos mencionados y los grupos que se les oponen en http://www.gasoducte.blogspot.com/

ii http://www.prousal.org/

iii http://www.facebook.com/lagarsa.balsareny

iv http://autopistaelectricano.blogspot.com.es/

v http://www.eldiario.es/aragon/sociedad/gobiernos-Pirineo-toneladas-residuos-toxicos_0_441306771.html

Paco Muñoz de Bustillo pertenece al grupo de traductores de Rebelión y a Ecologistas en Acción.
Rebelión ha publicado este artículo con el permiso del autor mediante una licencia de Creative Commons, respetando su libertad para publicarlo en otras fuentes.

Territoris afectats per interconexions eléctriques i gasites assenten les bases d'una Xarxa de Suport Mutu

La declaració de Capella i el comunicat de Sabiñanigo són els documents que s'han generat del Volt II. En ells s'assenten les bases per la creació d'una Xarxa de Suport Mutu a partir dels acords consensuats que serviran per donar resposta als megaprojectes energètics


Més d'un centenar de persones de procedència diversa (Macedònia, Letònia, Mèxic, Argentina, Itàlia, Regne Unit i Romania, Madrid, Aragó, Navarra i Catalunya) han participat durant aquest cap de setmana al llarg del recorregut del Volt II, que ha viatjat amb autobús i ha fet parades a cinc localitats afectades per grans projectes energètics, entre les quals hi havia Castellar del Vallès.

11:10 arribada a Castellar del Vallès l'autocar del Volt II
Visita al torrent de Colobrers amb les participants al Volt II

Visita a l'exposició sobre el gasoducte a l'Ateneu
A Castellar es va visitar al torrent de Colobrers, l'exposició i després es va fer una xerrada fòrum a la Plaça Major.

Francesc Macià, president de la Secció Natura de la Unió Excursionista de Sabadell va fer la presentació apuntant les diverses lluites per la defensa del territori que fa anys es duen a terme al vallès, fent incís a la lluita de més de vint anys contra la construcció del Quart Cinturó, lloc per on precisament deien des de Madrid que passava el traçat del gasoducte Martorell - Figueres.

Alfons Pérez de la Xarxa per la Sobirania Energètica i l'Observatori del Deute en la Globalització va comentar l'interès per trobar noves fonts de gas per no haver de dependre de Rússia i de l'especulació que hi ha al darrera dels projectes energètics en curs. Cal una reflexió de com s'estan imposant aquests projectes sense que la ciutadania en pugui participar ni opiniar.

Octavio Rosas, Catedràtic d'Economia Política a la Facultat d'Economia de la Universitat Autònoma de Mèxic i membre del Consejo de Representantes de la Asamblea Nacional de Afectados Ambientales, va parlar del gasoducte de Morelos, una altra imposició pel que fa a infraestructures gasistes. Aquest gasoducte passa per una zona volcànica, per això l'anomenen "el tubo de la muerte". Per poder dur a terme el projecte van modificar la Constitució permetent així l'entrada en el mercat d'empreses transnacionals. Octavio Rosas, va llegir també una emotiva carta dels seus companys de Mèxic dirigida als pobles d'Espanya i Catalunya afectats per infraestructures energètiques. Aquest gasoducte Mexicà l'està executant Enagas junt Elecnor i l'empresa italiana Bonatti.

Emma Hugues, Octavio Rosas, Francesc Macià i Alfons Pérez
Per acabar l'activista anglesa Emma Hugues de la Platform London, qui va ser detinguda a Bakú al juny per les seves crítiques amb el paper de la companyia petroliera britànica BP a Azerbaidjan i la interconnexió gasística d'aquest país amb Itàlia (el corredor del Gas del Sud de gairebé 4000 quilòmetres de longitud) que també en participa l'empresa ENAGAS.

A les 14:30 més de 120 persones es van dirigir a peu cap a l'Espai Tolrà a compartir el dinar popular organitzat per Cal Gorina.

Cal Gorina va organitzar el dinar a l'Espai Tolrà 
A les 16:00 de la tarda l'autocar partia cap a Sallent a visitar el runam salí que suposa una contaminació a les lleres dels rius i torrents. La tercera parada era Balsareny, lloc on es volen construïr 8 cavitats de 30 metres diàmetre i 200 d'alçada situats a 700m sota terra, una reserva de gas que podrien abastir tota Catalunya durant 14 dies.
La quarta parada va ser Graus per on passa la MAT i finalment Sabiñánigo-Marsillon, on hi ha un immens dipòsit de residus industrials a escassos metres del nucli urbà.

Declaració de Capella: L'assemblea del VOLT II acorda la constitució de la "Red de Apoyo Mutuo contra las Interconexiones Energéticas Pirenaicas"

12/10/15 del bloc: ALTA TENSIÓN / ALTA TENSIÓ
Los participantes en el VOLT II: un reto a los grandes proyectos energéticos al pie de una de las pilonas del antiguo proyecto Aragón-Cazaril (al fondo Pueyo de Marguillén).
Podem afirmar sense exagerar gens que la 4ª parada del VOLT II: un repte als grans projectes energèticsque va tenir lloc ahir entre les localitats de Graus i Capella, va tenir un rotund èxit, tant per l'assistència (que va superar el centenar de persones en tots els actes convocats), com per la qualitat i l'alt interès de les ponències i aportacions dels participants en la Jornada sobre interconnexions, incidència sobre megaprojectes i alternativesque es va desenvolupar al matí a l'Espacio Pirineos de Graus.

Una instantánea de la Asamblea del VOLT II, celebrada en el Centro Social de Capella.
La intensitat de la llarga jornada de treball i el fet que el VOLT II continua avui dilluns 12 d'octubre amb la seva 5ª i última parada en Sabiñánigo (on s'està debatent sobre el projecte d'interconnexió elèctrica Sabiñánigo-Marsillon i el gravíssim problema del Lindà) aconsella deixar per més endavant un balanç més exhaustiu del viscut en aquests dies, i en particular ahir diumenge, en aquesta magnífica iniciativa de laXarxa per la sobirania energètica i l'Observatori del Deute en la Globalització (de la qual teniu completa informació en el nostre anterior post).
En properes dates us oferirem aquest balanç acompanyat d'un ampli reportatge fotogràfic i dels continguts de la citada Jornada que va tenir lloc, com dèiem, a l'Espacio Pirineos de Graus (i que ha estat gravada íntegrament en vídeo). No obstant això, avancem la nostra enorme satisfacció pel resultat de la parada que es va desenvolupar ahir a la nostra terra, i en la que la nostra plataforma juntament amb el Consorcio Ribargorza Siglo XXI actuàvem com a amfitrions i coorganitzadors. També volem agrair al VOLT II per haver inclòs al nostre territori en el seu recorregut. Igualment, volem mostrar des d'aquí el nostre agraïment a l'Espacio Pirineos per posar-se a la nostra disposició en un dia festiu (oferint-nos així els mitjans tècnics que es precisaven per al desenvolupament de la jornada, que tenia una projecció nacional i europea) i hem de fer un esment especial als nostres companys i companyes de Capella, pel magnífic menjar que ens van servir i pel gran treball organitzatiu realitzat en aquesta localitat, que va acollir l'emotiu acte en record al nostre company José Ramón Doz i l'assemblea del VOLT, que tancava la llarga i intensa jornada de treball i reflexió.

Una instantánea de la Jornada sobre interconexiones, incidencia sobre megaproyectos y alternativas (intervención vía Skype del Eurodiputado de Equo Florent Marcellesi).
En aquesta es va aconseguir un dels objectius principals del VOLT II: la constitució d'una Xarxa de Suport Mutu contra les Interconnexions Energètiques Pirinenquesque va prendre forma sobre la base de la que hem donat a cridar DECLARACIÓ DE CAPELLA en resposta als megaprojectes energètics,  afegint a aquest post una mínima galeria fotogràfica (que ampliarem en properes dates) i que dóna mostra d'alguns dels actes duts a terme ahir en terres
ribagorçanes.
Una instantánea de la Jornada sobre interconexiones, incidencia sobre megaproyectos y alternativas (intervención de Juan Peris-Mencheta Barrio, asistente del Eurodiputado de Podemos Miguel Urban; a su lado Alfons Pérez, del ODG, y nuestro compañero Carlos González).
Una instantánea de la comida popular celebrada en el merendero de Capella.

Volt II: una ruta crítica amb els macroprojectes energètics

La iniciativa recorre diferents infraestructures energètiques existents o previstes a Catalunya i Aragó que són controvertides des del punt de vistasocial i mediambiental, com el gasoducte Midcat

Torrent de Colobrers a Castellar del Vallès (Barcelona) per on passa el gaseoducte Midcat / M.G.
Els grans projectes energètics europeus es dissenyen en despatxos, però acaben afectant a poblacions allunyades dels centres de poder, que en moltes ocasions acaben sense tenir ni veu ni vot en l'execució dels mateixos. Aquest cap de setmana, una caravana recorre diversos pobles de Catalunya i Aragó per veure sobre el terreny com es desenvolupen projectes com el Midcat, el gasoducte que ha de travessar els Pirineus a través de Catalunya per portar gas cap a Europa. Es tracta del Volt II, una iniciativa organitzada per la Xarxa de la Sobirania Energètica (XSE) i l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG), entre moltes altres plataformes. La ruta va començar aquest dissabte i s'allargarà fins dilluns.

Però el Volt II és molt més que una tasca d'observació de macroprojectes a càrrec d'activistes energètics catalans. El recorregut és l'eina per vincular-se amb grups i lluites locals amb l'objectiu de teixir aliances futures i donar respostes col·lectives als grans projectes energètics, segons explica Mònica Guiteras, de l'ODG. La idea és no quedar-se de braços creuats davant de plans supranacionals com la Unió Energètica, els projectes d'interès comú o el Pla Juncker i actuar tant a nivell local com europeu.

A més, una desena d'activistes internacionals han acudit a la cita, i divendres passat van explicar el Barcelona les seves experiències. És el cas del mexicà Octavio Rosas, catedràtic de la Universitat Nacional i Autònoma de Mèxic, que va detallar les lamentables conseqüències ambientals i econòmiques dels 18 tractats de lliure comerç que ha signat el país. També està a l'autobús del Volt II l'activista anglesa Emma Hugues, detinguda a Bakú al juny per les seves crítiques amb el paper de la companyia petroliera britànica BP a Azerbaidjan ia la interconnexió gasística d'aquest país amb Itàlia.

El Volt II vol ser un catalitzador per debatre sobre democràcia i participació, i com els models energètics impulsats des de Brussel·les pels països europeus afecten la sobirania dels seus pobles. Precisament els activistes fan la seva mirada crítica sobre els dos macroprojectes energètics que la Unió té entre mans a dia d'avui, que s'han accelerat després del conflicte recent entre Ucraïna i Rússia. Un d'ells, el gasoducte Midcat, afecta directament Catalunya, ja que és el tram que ha de portar a França ia tot Europa el gas provinent de països com Algèria. L'altre és el ja citat projecte d'interconnexió gasística entre Azerbaidjan i Itàlia sense passar per Rússia.

A més d'intentar aconseguir que Europa sigui menys dependent del gas rus, aquestes dues grans infraestructures comparteixen una altra característica, i és que han suposat una aliança europea amb països de dubtosa reputació democràtica i règims autoritaris. Transparència Internacional va declarar corrupte de l'any el 2012 al president de l'Azerbaidjan, Ilhan Alíev. Abdelaziz Bouteflika, president d'Algèria des de 1999, està immers en nombrosos casos de corrupció. A més, tant el Midcat com el gasoducte adriàtic són susceptibles de rebre finançament europeu.

Els participants del Volt II en la seva parada a Castellar del Vallès / ODG
"Tenim moltes preguntes sobre tots els projectes. A cada poble esperem que es sumin veïns i entitats que defensen un model energètic alternatiu així com plataformes que treballen diàriament per garantir els drets bàsics", explica Guiteras. Mostra d'això és la participació en el Volt II de l'Aliança Contra la Pobresa Energètica, que estendrà pels pobles de la ruta la seva lluita perquès'apliqui sí o sí la ILP aprovada al juliol.

Després Castellar del Vallès i el Midcat, el Volt II ha visitat Sallent per veure la muntanya de sal d'Iberpotash, que fa dues setmanes va rebre l'enèsim revés judicial amb la desestimació per part del Tribunal Suprem dels recursos presentats pel grup israelià ICL i la Generalitat, anul·lant així l'autorització ambiental utilitzada per Iberpotash. Després la caravana ha anat a Balsareny, on Gas Natural projecta un magatzem geològic de gas, el que implicaria la construcció de 8 cavitats de 30 metres de diàmetre i 200 d'altura situades 700 metres sota terra.

Aquest diumenge, el Volt II continuarà al poble aragonès de Graus, on els activistes contraris al projecte d'interconnexió elèctrica amb França denuncien que Red Eléctrica de España vol recuperar un projecte que el Suprem va tombar el 2005. L'última parada del Volt II serà el poble d'Osca de Sabiñánigo, afectat per un projecte de línia de molt alta tensió.

Exposició "El gasoducte Martorell - Figueres"

Ja es pot visitar a la sala d'exposicions de l'Ateneu, al carrer Major 13 de Castellar del Vallès.



Els horaris són pels dies 7-8 i 9 de 19:00 a 21:00, el dissabte 10 de 11:30h a 14:00 i diumenge de 11:00 a 14:00h.

Aquesta exposició és un recull d’imatges, articles i documents que podeu trobar en el bloc de la Plataforma Gasoducte Martorell - Figueres.

L'exposició forma part del Volt II, un repte als grans projectes energètics, i té per objectiu fer visible les deficiències informatives, administratives i d’execució de les obres, que es van posar de relleu en la construcció del gasoducte, així com posar en valor el treball fet per les entitats i la ciudadania. En l'exposició també hi ha algunes de les opinions que es van publicar a la premsa o blocs personals.

El segon tram del MIDCAT (Hostalric-Le Perthus (França)) no pot repetir el mateix procediment que pel primer tram i fins i tot caldria qüestionar la necessitat del gasoducte.

Volt II - Xerrada a Castellar del Vallès

"El boom de les infraestructures energètiques és una bombolla"

Alfons Pérez i Xavier Bella
El passat dimecres 30 de setembre de 2015, Alfons Pérez de la Xarxa per la Sobirania Energètica i l'Observatori del Deute en la Globalització, va explicar part de la trama especulativa que hi ha al darrera del gas i la quantitat d'inversions milionàries que hi ha previstes per promoure el consum d'aquest producte.

Entre d'altres Alfons Pérez va dir:

- ara mateix hi ha un boom d'infraestructures energètiques - 

- quan es diu que estem transitant cap a models que abandonarem els combustibles fòsils, si abandonem els combustibles fòsils vol dir que aquestes infraestructures no són necessàries i per tant quedaran inutilitzades, però si s'utilitzen no complirem amb els compromisos climàtics que haurien de sortir a la COP 21 de final d'any a París - 

Xavier Bella, que va viure la polèmica de la construcció d'aquest gasoducte quan era regidor de l'Altraveu, va presentar la xerrada i va explicar l'experiència que es viure al Vallès quan es va començar a construir el gasoducte Martorell - Figueres, del que en passa un tram per Castellar del Vallès.

Podeu escoltar o baixar l'audio complet d'aquesta xerrada:
Xerrada Volt II 30 de setembre de 2015 a Castellar del Vallès (MP3 35mb)

El Gasoducte Martorell - Figueres continua !






Dissabte 10/10/15

PARADA 1. CASTELLAR DEL VALLÈS.
El Gasoducte Martorell - Figueres continua!


Després de la construcció de la primera part del gasoducte Martorell - Figueres l'any 2012 la Unió Europea impulsa la seva continuació per acabar connectant-lo amb les xarxes franceses creuant terres gironines.

Aquesta segona part anomenada MIDCAT forma part del llistat de Projectes d'Interès Comú (PIC) que reben ajut de diner públic. Alguns d'aquests projectes van més enllà de les pròpies fronteres, com el Corredor de Gas del Sud (CGS), que vol portar el gas canalitzat des de l'Azerbaidjan fins a Itàlia, una obra faraònica que facilitarà l'intercanvi de € per gas amb el règim corrupte i repressor azerbaidjanès. ENAGAS, constructora del gasoducte Martorell - Figueres i que participa en el CGS, també fa negoci a Mèxic, on multitud de comunitats s'han oposat al Projecte Integral Morelos.

La Xerrada presentarà el Volt i aprofundirà a través de diferents punts de vista, quins interessos hi ha darrera d'aquest tipus mega infraestructures i quins són els seus impactes.

10:30 -11:30 Visita al gasoducte Martorell - Figueres

11:30 - 12:30 Exposició sobre la construcció del gasoducte.

12:30 - 13:45 Xerrada fòrum

Presentació del Volt

El Gasoducte Martorell - Figueres
els impactes de les grans infraestructures.

Per què més gasoductes? 
El sistema gasístic de la UE i el MIDCAT, segona part del gasoducte Martorell - Figueres.
Alfons Pérez, Membre de la Xarxa per la sobirania energètica i de l’Observatori del Deute en la Globalització.

Gas rus? no gràcies . El gasoducte del Corridor de Gas del Sud, des de l’Azerbaidjan a Itàlia.
Emma Hugues (Regne Unit), membre de Platform London 

ENAGAS a Mèxic. 
La imposició del Projecte Integral Morelos.
Octavio Rosas (Mèxic) Catedràtic d’Economia Política en la Facultad de Economía de la Universidad Nacional Autónoma de México i membre del Consejo de Representantes de la Asamblea Nacional de Afectados Ambientales
Debat

14:00 Dinar popular 
Es necessari apuntar-se al dinar a cal.gorina@gmail.com o al telf. 607547242. Preus populars.

16:00 El Volt contínua cap a Balsareny

El Gasoducte Martorell-Figueres continua!

Després de la construcció de la primera part del gasoducte Martorell-Figueres l’any 2012 la Unió Europea impulsa la seva continuació per acabar connectant-lo amb les xarxes franceses. Aquesta segona part anomenada MIDCAT forma part del llistat de Projectes d’Interès Comú (PIC) que la UE vol impulsar amb ajut de diner públic. Alguns d’aquests projectes van més enllà de les pròpies fronteres com el Corredor de Gas del Sud (CGS) que vol portar el gas canalitzat des de l’Azerbaidjan fins a Itàlia, una obra faraònica que facilitarà l’intercanvi de € per gas amb el règim corrupte i repressor azerbaidjanès. ENAGAS, constructora del gasoducte Martorell-Figueres i que participa en el CGS, també fa negoci a Mèxic, on multitud de comunitats s’han oposat al Projecte Integral Morelos.

Alfons Pérez i Xavier Bella, ens en parlaran el proper dimecres 30 de setembre a les 20:00 a la sala d'actes del Mirador de Castellar del Vallès



VOLT II - Farà parada al tram del gasoducte Martorell - Figueras que passa per Castellar

Quina resposta donem des de la sobirania energètica popular?

Volt II: Un repte als grans projectes energètics
Del 9 al 12 d'octubre de 2015

Barcelona - Castellar del Vallès - Sallent - Balsareny - Graus - Sabiñánigo

Inscriu-te ja a http://xse.cat/