L’ACA no troba contaminació en l’aigua del gasoducte a Llerona

El Nou9.cat 16-10-2012 
L’Ajuntament espera encara els resultats d’una segona anàlisi d’un laboratori privat

Un camp de Llerona on s'ha construït el gasoducte soterrat
Ramon Ferrandis
Les anàlisis que s’han fet fins ara sobre les mostres d’aigua recollides durant les proves de pressió que s’han fet al gasoducte d’Enagas a l’alçada de Llerona no han detectat cap mena de contaminació, segons ha assegurat la regidora d’Agricultura i Sanitat de les Franqueses, Rosa Pruna.
Les mostres es van prendre en un pou de la zona el dia 16 de setembre després que els veïns denunciessin que l’aigua procedent de les proves i que s’abocaven a la riera Carbonell tenia un color rogenc. Una setmana després que l’ACA recollís les mostres, l’Ajuntament va encarregar a un laboratori privat una nova anàlisi sobre una mostra de terra sobre la qual es va abocar aigua. El resultat d’aquesta segona prova encara no es coneix.

Segons Rosa Pruna, les primeres proves han determinat que l’aigua es va tenyir del color del material que recobreix la canonada de gas “que no és tòxic”. Segons Pruna, les proves de soroll que s’han fet amb el sonòmetre de la Policia Local també han determinat que el nivell està per sota del màxim permès.

Les proves de pressió que la companyia Enagas va començar a fer el dia 16 de setembre van causar alarma als veïns del barri de les Moreres en comprovar que l’aigua d’un pou sortia de color rogenc.

Els veïns van avisar els bombers, la policia i els Mossos, i l’Ajuntament va fer aturar les proves uns dies després, cosa que va provocar les protestes d’Enagas per les pèrdues econòmiques que això ha comportat a la companyia. Pruna diu que els veïns “potser es van esverar sense motiu” i assegura que Enagas havia avisat de l’inici de les proves el veí més proper, així com el Consell de la Pagesia i la comissió de seguiment de la construcció del gasoducte.

La regidora ha insistit, però, que el gasoducte no hauria d’haver passat per on passa i que potser l’anterior Ajuntament de les Franqueses no va fer tot el possible per desviar el traçat.

L’ACA analitza residus en un pou de Corró arran d’unes proves del gasoducte

El Nou9.cat 20-09-2012

L’Agència Catalana de l’Aigua analitza l’aigua d’un pou de Corró d’Amunt que va aparèixer colorada aquest diumenge després que Enagas fes unes proves de pressió en un tram proper del gasoducte que construeix i de la qual havia informat l’Ajuntament, segons la regidora de Salut, Rosa Pruna.
Els bombers van rebre un avís per una fuita d’aigua al voltant de les 3 del migdia i s’hi van desplaçar amb tres dotacions, a més de la Policia Local.

La unitat regional de medi ambient dels Mossos hi va acudir també, en rebre l’alerta que l’aigua d’un pou de la zona podia tenir algun tipus de residu. Fonts dels Mossos diuen que, en principi, “no hi ha cap contaminació, tot i que l’ACA ho determinarà”.

Segons Pruna, tot apunta que la coloració del pou “es deu al fet que, amb les proves de pressió, l’aigua s’ha endut el color del material amb què està construït el gasoducte, que ha filtrat a la capa freàtica. Creiem i esperem que només és això”. Aquest dilluns, l’Ajuntament té previst posar-se en contacte amb l’empresa Enagas per parlar de l’incident.

Obres del gasoducte Martorell - Figueres

 
 
La trinxada de les obres del gasoducte Martorell - Figueres, imatges presses pels voltants de Palau-solità i Plegamans, paratge de Can Pujol, pas de la riera de Caldes i bosc de Palaudàries.

Enagas inicia les proves prèvies a la posada en marxa del gasoducte

Els pagesos de Llerona estan pendents de la restitució dels camps per l’aparició de pedres


Un camp afectat per la construcció del gasoducte a Llerona, 
darrera de greixos Vila
Júlia Riu
 
Enagas ha començat a fer les proves amb aigua per certificar l’estanqueïtat del gasoducte que està acabant de construir entre Martorell i Hostalric i que travessa el Vallès Oriental.
Passa per Caldes, Lliçà d’Amunt, Santa Eulàlia, l’Ametlla, les Franqueses, Cardedeu, Llinars, Sant Antoni de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Sant Celoni i Gualba.

Aquestes proves es fan amb aigua i són el pas previ a la posada en marxa d’aquesta infraestructura que, tot i no arribar a Figueres com estava previst, ha d’ajudar a millorar el subministrament de gas a les comarques de Girona.

En paral·lel, també es treballa per restituir l’estat dels camps de conreu on s’ha construït la canonada. Maquinària especialitzada garbella la terra per eliminar les pedres i assegurar que els pagesos podran tornar a treballar els camps sense problemes. Un dels punts on aquesta tasca és més complicada és al Pla de Llerona. Les característiques del sòl per la proximitat del riu Congost han fet aflorar una gran quantitat de pedres. “De moment, ho estan deixant bé però hem d’esperar a veure com acaba”, assegura la regidora de Pagesia, Rosa Pruna. Tot i això, alerta que “a Llerona, és difícil que quedi bé perquè és una terra amb moltes pedres. Durant molts anys, els pagesos les van anar traient però ara n’han aparegut de noves en remoure la terra. En altres llocs, ha quedat perfecte”, afegeix. Amb tot, la comissió de seguiment de les obres del gasoducte, on hi ha representats pagesos, l’Ajuntament i la Policia Local, es reunirà en els propers dies per fer una valoració dels treballs. En altres municipis com l’Ametlla o Santa Eulàlia no s’han detectat problemes en la restitució dels camps de conreu, que, des dels ajuntaments es considera que s’ha fet de forma correcta. “Ha quedat com estava, sense cap variació”, diu l’alcalde de Santa Eulàlia, Joaquim Brustenga (CiU).

Enagas deixarà per més endavant la restitució de les zones boscoses. Està previst que s’executi durant l’hivern perquè aquest és el moment més adequat per plantar els nous arbres. A banda de plantar-los, Enagas assegura que regarà durant tres anys la vegetació que plantin per tal de garantir-ne la supervivència i reduir l’impacte visual generat, ara, amb la construcció de la canalització subterrània.

Sant Celoni expedienta Enagas pels danys al sistema de l'aigua

EL9NOU

L'Ajuntament diu que l'avaria a La Batllòria va ser conseqüència de les obres del gasoducte

L'alcalde, Joan Castaño, va visitar el lloc dels fets
amb l'alcaldessa accidental Magalí Miracle i tècnics municipals
L'Ajuntament de Sant Celoni ha obert un expedient administratiu a l'empresa Enagas, S.A. que construeix el gasoducte Martorell-Figueres, pels danys al sistema d'abastiment d'aigua de la Batllòria i Sant Celoni.
També van ser causa directa de les avaries que van tenir lloc els dies 8 i 9 d'agost en el subministrament al nucli de la Batllòria, segons ha assenyalat l'alcalde Joan Castaño. Des de l'Ajuntament es reclama que l'empresa procedeixi a la reparació dels desperfectes o a l'abonament de l'import.

Una avaria que va deixar sense servei d'aigua al nucli de la Batllòria els dies 8 i 9 d'agost ha estat el detonant perquè, finalment, Sant Celoni hagi decidit obrir un expedient administratiu a l'empresa que construeix el gasoducte després d'haver fet diversos advertiments previs per a l'adopció de mesures preventives.

Palau demanarà responsabilitats per la construcció del gasoducte

BaixMontseny.info - 27/07/12

El Ple de l'Ajuntament aprova una moció de la CUP instant al Ministeri d'Indústria i a Enagás a donar explicacions sobre l'impacte ambiental 

Un dels trams del gasoducte Martorell - Figueras Foto: Jordi Purtí

La sessió plenària celebrada aquest dijous a l'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera va aprovar, entre d'altres qúestions, una moció presentada per la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) a través de la qual s'insta al Ministeri d'Indústria i a la companyia Enagás a donar explicacions públiquessobre l’impacte ambiental i l’elevat cost econòmic que ha suposat la construcció del Gasoducte Martorell-Figueres que va ser autoritzat sense tenir les garanties necessàries d’interconnexió amb França. 

 La moció reclama que en el termini màxim d’un mes es constitueixi una comissió mixta de seguiment integrada per representants del Ministeri d'Indústria, Enagás, Generalitat de Catalunya, ajuntaments afectats, i dos representants d’entitats conservacionistes del Vallès com la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny i ADENC, amb l’objectiu d’avaluar la restauració ambiental del territori afectat. 

Un altre dels acords aprovats, amb el suport de l'equip de govern, reclama que el Ministeri i Enagas no recarreguin el cost d’aquest gasoducte sobre els pressupostos públics ni sobre els usuaris d’aquest recurs energètic, sinó sobre els responsables personals de l’aprovació d’un projecte interestatal que no disposa dels acords necessaris per la seva construcció.

DesGASte territorial

El gasoducto ha comportado grandes movimientos de tierras. adenc
Si seguimos sin preservar el escaso lujo verde que tenemos, pronto pasaremos de 'Com el Vallès no hi ha res' al tristísmo 'Del Vallès ja no en queda res'


Su construcción supone un desGASte territorial y una profunda fractura en los campos y bosques vallesanos. El gasoducto Martorell-Figueres, impulsado por la empresa estatal Enagás, cuyas obras cruzan buena parte del bosque de Can Deu de Sabadell, el río Ripoll y otros puntos verdes de ambas comarcas, han quedado paradas indefinidamente en Hostalric (Girona) y no continúan hasta Francia, como estaba previsto. Así lo anunció el ministerio de Industria el pasado mayo, tras reconocer que las obras se frenaban por la decisión del Gobierno francés de no conectar las partes gala y española de la infraestructura. Después de más de medio año de construcción, el objetivo inicial ha hecho aguas y ha dejado un rastro de campos despanzurrados, miles de árboles cortados, torrentes y rieras afectados.

El gasoducto fue impulsado por los entonces ministros de Industria José Montilla y Joan Clos y es el tramo catalán del proyecto Midcat, diseñado para unir la red gasista española con la red francesa en la localidad de Barbairan, a 120 km de la frontera. Un tramo francés, sin embargo, que nunca estuvo aprobado, hasta el punto que el anterior gobierno de Sarkozy desestimó la construcción entre Figueres y Barbairan y optó por interconectar su red con la de la península a través del gasoducto Biriatu-Larrau, ya construido en el País Vasco francés. Así, se ahorraba la construcción de un nuevo y costoso túnel bajo los Pirineos.

En junio, los Ayuntamientos de Caldes de Montbuí, l'Ametlla del Vallès, Llinars del Vallès y Sant Celoni, se unieron a Castellar del Vallès y Sabadell para exigir a Enagás conocer los motivos que han impulsado a realizar una obra enorme sin tener garantizada la conexión con Francia. Grupos ecologistas como Adenc o la Unió Excursionista de Sabadell (UES) observan la falta de mecanismos de protección medioambiental para una obra de tal magnitud. Los naturalistas denuncian la falta de sensibilidad de los constructores, que han traspasado ríos en época de mayor caudal, se han vertido toneladas de arena en zonas agrícolas e incluso se han destruido yacimientos arqueológicos.

Enagás argumenta que el gran tubo será útil porque facilitará gas natural a las provincias de Barcelona y Girona y también lo suministrará a las centrales eléctricas de ciclo combinado ya existentes.

¿Esa futura distribución justifica tanta destrucción del frágil entorno natural del Vallès? ¿No había un recorrido alternativo por un ramal paralelo a la AP-7? ¿Qué utilidad tendrán los 80 millones de euros enterrados a lo largo de 140 kilómetros? Si seguimos sin preservar el escaso lujo verde que tenemos, pronto pasaremos de Com el Vallès no hi ha res al tristísmo Del Vallès ja no en queda res. Si Pere Quart levantase la cabeza…

Així és com treballa ENAGAS

En aquests moments les obres del gasoducte Martorell-Figueres
estan creuant el riu Ripoll. 
Segueixen les mesures deficients per evitar que les aigües del riu
s'enfanguin de nou.

COMRadio - El gasoducte de la vergonya

Extraradi - 19/06/2012

El tram Martorell-Figueres del gasoducte que havia de connectar el nord d’Àfrica amb Europa, ha malmès desenes d’hectàrees dels dos Vallesos. Tot i que les obres en aquest tram estan a punt d’acabar, França ha dit que no continuarà l’obra. En el reportatge expliquem la cronologia d’aquesta obra i l’impacte mediambiental que suposa.

De nou aigües tèrboles al Ripoll

Abocament d'aigües tèrboles, directament al Ripoll, 15/06/12
El capçal de la tuneladora al costat del riu, 15/06/12
El passat divendres 15 de juny el capçal de la tuneladora va arribar al Ripoll, per tant, aviat començaran els treballs per travessar-lo amb el gasoducte.
La perforació des del torrent de Can Bages ja va provocar l'enterboliment de les aigües del Ripoll i embassaments de fangs en el mateix torrent, per aquest motiu l’empresa va haver d’aplicar mesures correctores.
Era del tot previsible que a la sortida del conducte en el Ripoll caldria preveure noves mesures per atenuar la sortida de possibles aigües i novament les mesures per part de l’empresa han estat nules i el mateix divendres es produïen nous episodis d’abocaments d’aigües tèrboles al Ripoll.
Més fets incomprensibles que demostren una vegada més el poc control, cura i previsió tant per part de l’administració com de l’empresa que està executant les obres.

Vídeo de l'excavadora actuant al costat del Ripoll

Mocions presentades
De cara a la restauració i per garantir una impecable restauració és del tot necessari la creació d’una comissió mitxa de seguiment.

De moment 9 municipis ja han aprovat la moció (Sabadell, Castellar del Vallès, Terrassa, Caldes de Montbui, Llinars del Vallès, Sant Celoni, Viladecavalls, Santa Perpètua de Mogoda i l’Ametlla del Vallès) i 4 l’han rebutjat (Santa Eulàlia de Ronçana, Cardedeu, Sant Quirze del Vallès i Les Franqueses del Vallès).

Mocions presentades

El gasoducte Martorell-Figueres: reunions, mocions i vídeo.

Actualització de les darreres novetats
5 de juny de 2012 - En aquests moments estan perforant la paret del torrent
de Can Bages i per la banda del Ripoll  ja s'apropen al riu.
A mitjans de maig una representació de les entitats i la Subdirecció d'Avaluació Ambiental (Generalitat de Catalunya) cerquen espais de col·laboració per millorar la gestió del control de l'execució del projecte

Diversos ajuntaments del Vallès acorden demanar explicacions al Ministerio de Industria i reclamar la creació d'una comissió mixta de seguiment.

Un vídeo produït per les entitats retrata la profunda ferida del gasoducte al Vallès.

Ara cal esperar explicacions i una restauració impecable que contrarresti els efectes d'una execució poc sensible d'una obra sobredimensionada i, potser, desubicada.

Reunió amb la Generalitat 
El passat divendres 18 de maig una representació de les entitats coordinades ens vam reunir amb la Subdirecció General d'Avaluació Ambiental. A la reunió els representants de l'administració de la Generalitat es van comprometre a: 
  1. informar (pendent encara de la darrera actualització) l'estudi de restauració, tot detallant amb precisió les prescripcions que la Subdirecció consideri necessari integrar amb l'objectiu de millorar i concretar un projecte genèric
     
  2. coordinar els diferents departaments de la Generalitat de Catalunya amb competències sectorials afectades per l'obra (Direcció General de Patrimoni, Direcció General de Medi natural, Direcció General d'Urbanisme, Direcció General de Polítiques Ambientals, Agència Catalana de l'Aigua, Agència de Residus de Catalunya).
     
  3. estudiar donar suport a la petició de creació d'una comissió de seguiment mixta que les entitats proposen. Aquesta comissió hauria d'estar integrada per la representació del Ministerio de Industria i de Medio Ambiente, Enagas, Generalitat de Catalunya, ajuntaments afectats, i dos representants d'entitats conservacionistes del Vallès Oriental i Occidental, amb l'objectiu d'avaluar la correcta finalització del projecte i la reposició física i vegetal del territori afectat.

    Amb posterioritat a la reunió la Subdirecció General d'Avaluació Ambiental ens ha informat que ja ha fet la petició de creació de la comissió mixta de seguiment al Ministerio de Industria i a Enagas.

Diversos ajuntaments del Vallès reclamen explicacions i la creació d'una comissió de seguiment 
El passat 8 de maig les sessions plenàries dels ajuntaments de Castellar del Vallès i Sabadell van aprovar mocions instant el Ministerio de Industria a donar explicacions per la continuïtat de l'obra tot i conèixer que la connexió amb França havia estat descartada el juliol del 2010, i demanant la creació d'una comissió mixta de seguiment de l'obra. 

Aquest final de maig, diversos municipis afectats per la traça del gasoducte han incorporat mocions amb acords similars (integren lleugeres variacions). Els resultats han estat diversos (hi ha força variacions en el sentit del vot entre grups municipals de la mateixa formació política)
  1. Ajuntaments que han votat a favor de la moció: l'Ametlla del Vallès, Caldes de Montbui, Llinars del Vallès, Sant Celoni, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, i Viladecavalls
  2. Ajuntaments que s'han posicionat en contra de l'aprovació de la moció: Cardedeu, les Franqueses, Sant Quirze del Vallès i Santa Eulàlia de Ronçana
  3. Ajuntaments que han traslladat el de bat de la moció per a més endavant: Lliçà d'Amunt, Santa Maria de Palautordera i Sentmenat Podeu consultar el detall de les votacions a cada municipi a

Nou vídeo-denúncia sobre el gasoducte 
"El trencament del Vallès" és un vídeo que expressa el rebuig a aquesta obra inútil i denúncia la passivat administrativa davant d'una obra que ha sobrepassat totes les previsions a nivell d'impacte ambiental. 

El vídeo es pot visualitzar a través de la xarxa des del passat 29 de maig i ja ha rebut més de 1500 visites. Podeu enllaçar-hi aquí

Altres afectacions recents 
Aquests darrers dies noves incidències locals han posta en evidència les mancances de la vigilància ambiental de l'obra i la baixa sensibilitat de l'empresa promotora pel territori que traspassa i pels valors que el caracteritzen. Trobem exemples a Viladecavalls (consulteu aquí), Castellar (consulteu aquí), o el Baix Montseny (consulteu aquí). 

Tot plegat, noves evidències que és indispensable, més enllà de les explicacions sobre l'aprovació no justificada del gasoducte, que Enagas finalitzi les obres fins a Hostalric dins del termini previst i executi una restauració morfològica i de vegetació inqüestionable amb una fiscalització externa exigent.


Nota de premsa (falta integrar aprovació moció ajuntaments de Santa Perpètua de Mogoda i Viladecavalls) 

El Gasoducte. El trencament del Vallès

Aquest és un projecte d'ENAGAS i del Ministeri d'Indústria, que havia de connectar des d'Algesires a França i Europa. Però França ja ha dit que no el pensa continuar i que connectarà pel País Basc.




Ara toca exigir responsabilitats a les administracions, la finalització de les obres i la immediata restauració.
La garantia, la comissió de seguiment mixta.

El forat del gasoducte, inservible

Publicat el 02/05/2012 per rtvcardedeu 

El Ministeri d'indústria anuncia la paralització del gasoducte al seu pas pel Vallès. Sembla ser que des de França s'ha optat per fer la connexió pel país basc. Les obres però de moment continuaran fins a Hostalric.

Mal despertar de la mina de carbó de Can Cabassa després d'un son de 60 anys

Viladecavalls, Carles Batalla - 28/05/12

Les obres del gasoducte Martorell-Figueres confirmen l'existència del jaciment que Enagas no vol conservar; l'Ajuntament de Viladecavalls ho traslladarà a Patrimoni

Fins fa uns dies la mina de carbó de Can Cabassa era només una "llegenda urbana" però ara els fets han donat la raó als avis, que insistien sobre la veracitat de la història. Les obres del gasoducte que està portant a terme Enagas a Viladecavalls ha permès descobrir un jaciment que va estar actiu entre 1890 i 1950, una mina de lignit única en tot el Vallès Occidental. Apart de ser una batalleta de la tercera edat, fins ara només es disposava d'un estudi que va concloure que el Quart Cinturó s'havia endut la mina. Però el cert és que l'esfondrament d'una paret va tapar l'entrada principal i, de retruc, va conservar tot el material de l'interior. I ara ha sortit a la llum.

Segons Juan Luis del Campo, membre de l'entitat Convive (Col·lectiu Naturalista Viladecavalls Verd), ell mateix va visitar la zona la setmana passada i un dels treballadors d'Enagas "es va posar molt nerviós, ens va tallar el pas i fins tot i ens va dir que trucaria als Mossos". L'incident no va anar més enllà però les intencions d'Enagas respecte la mina no estan precisament encaminades al respecte sinó tot el contrari perquè, segons ells, aquestes mines no entren "dins dels seus plans".

El passat diumenge, Del Campo es va trobar amb Frederic Varela, membre de la societat minerològica de Catalunya, segons el qual les mines (el permís d'explotació de les quals va caducar el 2008) són propietat de l'Estat. Així doncs, per Varela, fins que no hi hagi un nou administrador, no es poden destruir ni tocar.

Del Campo considera que Enagas s'està "saltant totes les normes legals i medioambientals" i que la prova del seu destinerès rau en el fet que "es va trobar amb raíls d'acer, els va partir amb l'excavadora i va seguir amb els treballs". El membre de Convive creu que és "necessari i urgent aturar els treballs en aquesta zona i senyalitzar la galeria principal. Això és patrimoni".

L'Ajuntament, amb les mans lligades
Però l'Ajuntament de Viladecavalls no pot fer-hi res directament, perquè és un assumpte que no està dins de les seves competències. L'alcalde del municipi, Carles Rodríguez, ha dit que aquest dilluns han tingut una reunió de la Comissió de Seguiment amb Enagas i que l'empresa s'ha refermat en la manca de valor del jaciment. El consistori ha decidit traslladar-ho al Departament de Patrimoni de la Generalitat per tal que ho documentin i ho valorin i, en tot cas, la mina "rebi el mateix tractament que les runes romanes".

Peces de museu al bosc
Canonades de ferro, pics, pales de fusta, botes i un tros de raíl que conserva el vermell original són les troballes que ha fet Juan Luis del Campo dins la mina. Com a mesura preventiva, i atesa l'actitud d'Enagas i l'escàs marge de maniobra del consistori, ha decidit amagar aquestes peces al bosc.

Del Campo també ha trucat a l'ADENC, una entitat de Sabadell que té com a principal objectiu la protecció de la flora, la fauna i els espais naturals de Catalunya, però no han contestat. "A dins hi ha d'haver quelcom impressionant", avisa Del Campo.

Xavi Bella i Elisenda Alamany, de l'Altraveu de Castellar, parlen de la seva experiència amb el gasoducte

Cup Sant Celoni, 27/05/12


El gasoducte de la vergonya


Xavi Bella i Elisenda Alamany, regidors de la candidatura Altraveu de Castellar del Vallès, ens van acompanyar dissabte fins a les obres del gasoducte al seu pas per Palautordera. Allà ens van parlar de la seva experiència municipal amb les obres d'un gasoducte que, inicialment, havia de portar gas d'Algèria a Europa.

Van destacar la inutilitat del projecte, tenint en compte que a França ha aturat les obres al seu territori i que l'Estat espanyol, tot i sabent-ho, va tirar endavant el projecte. Convergència i Unió, per la seva banda, justifica el projecte afirmant que en algun moment pot ser útil per proveir de gas les comarques de Girona quan faci falta (recordem que les obres s'han aturat a Hostalric).

L'esvoranc al torrent de Can Bages

En el projecte del gasoducte Martorell-Figueres no es preveia la complexitat tècnica que suposava creuar els talussos de la zona del Ripoll i per aquest motiu les obres van estar aturades un temps.

El projecte incial d'aquest tram contemplava l'obertura d'unes pistes d'entre 17 i 24 metres, aquestes cotes actualment es superen amb escreix.
L'opció optada finalment, de tunelar les parets laterals del Ripoll, redueix en part l'impacte de l’obra a l'entorn del Ripoll i amaga a la vista el que passa al darrera d’aquestes parets argiloses.

El que s'està fent al torrent de Can Bages, (just darrera els arbres de la dreta, direcció a Sabadell de la carretera B-124) és un nou atemptat sense precedents a la natura i a l'entorn del Vallès.

Les imatges serveixen per denunciar una vegada més la incompetència de les administracions públiques; les que executen, les que permeten i les que "controlen" aquestes obres.

El gasoducte que ha esquinçat el Baix Montseny

'El gasoducte de la vergonya': xerrada i roda de premsa

El dissabte 26 de maig es va fer una breu caminada per Santa Maria de Palautordera i Sant Celoni per veure dels punts destacats de les obres del gasoducte que ha esquinçat el Baix Montseny. 
Xavi Bella i Elisenda Alamany, actuals regidors de l'Altraveu de Castellar del Vallès, van parlar sobre aquest projecte que havia d'unir Algèria amb Europea. Allà mateix es va llegir la moció que Palau, Sant Esteve i Sant Celoni entraran als ajuntaments respectius per denunciar la destrossa del territori que ha significat aquest projecte, malgrat que l'Estat espanyol ja sabia, al donar permís per construir-lo, que França n'havia desestimat de moment el pas pel seu territori.

Viladecavalls fa parar el polèmic gasoducte per un canvi de traçat

Enagás no descarta encara convèncer el govern francès el 2013 per fer la connexió i no aturar-lo a Hostalric (veure també les notícies publicades el 15 de maig a Europa press i Catalunya press)

Creix la indignació per una obra de gran impacte ambiental

22/05/12 02:00 - Viladecavalls - Jordi Alemany 


Treballs de construcció de la rasa per ubicar-hi el gasoducte al seu pas per Sabadell

L'empresa Enagás ha aturat les obres de construcció del polèmic gasoducte que havia de connectar Martorell amb Figueres al seu pas per Viladecavalls seguint un decret dictat per l'alcalde del municipi, l'ecosocialista Carles Rodríguez. La decisió s'ha pres perquè s'ha constatat que s'ha produït una modificació del traçat respecte al projecte original que afecta “barrancs, rieres i camins, i una possible zona protegida dins la xarxa Natura 2000” i que, a més, els treballs no s'ajusten a les prescripcions del pla especial urbanístic (PEU). El consistori ha aturat els treballs, tot i que Enagás s'ha compromès a restaurar les zones afectades, fins que no s'aprovi la modificació del PEU per part del Ministeri d'Indústria. 

Aquest és el segon revés que rep aquesta infraestructura, que perfora 88 quilòmetres amb un tub de 92 centímetres d'amplada després que fa unes setmanes els opositors van donar a conèixer una carta en la qual Indústria reconeixia que les obres no serviran per connectar amb França i que el gasoducte s'aturarà a Hostalric. L'Estat francès preferia la interconnexió de xarxes a través del gasoducte de Biriatu-Larraine, al País Basc, en comptes de fer-ho pel tram de Figueres-Barbairan. 

Des d'aleshores els opositors –ecologistes, entitats veïnals, alguns partits polítics i altres associacions– han intensificat el discurs perquè consideren la infraestructura inútil, amb un alt cost econòmic (42 milions) i ambiental, i sobredimensionada si finalment només ha de subministrar gas a la xarxa interna. 

Amb tot, el president del consell executiu d'Enagás, Antoni Llardén, va dir aquesta setmana que confiaven desbloquejar el gasoducte amb França durant el 2013 aprofitant el canvi de govern. A més també va avançar que convocarien una reunió per tractar les obres, que han d'acabar al setembre, amb els 23 municipis afectats. 

LA FRASE 
Les obres han afectat barrancs, rieres i camins, i no s'ajustaven al projecte aprovat
Carles Rodríguez
alcalde de viladecavalls

LA XIFRA 
24
metres d'amplada fan les rases que s'estan fent al llarg dels 88 quilòmetres de recorregut per ubicar-hi el tub. 

Sospita d'obra autoritzada amb informes en contra 
El projecte del gasoducte es va aprovar el març del 2011 i els treballs es van iniciar a l'estiu. Uns mesos després va transcendir la decisió del govern francès de desestimar la interconnexió i des d'ICV-EUiA tenen la sospita que les obres es van començar a fer amb la informació “de grups assessors europeus que ja desaconsellaven aquesta connexió”, ha comentat el diputat Salvador Milà. Per aquest motiu els ecosocialistes demanaran als governs català i estatal, a través de propostes de resolució, que donin explicacions del motiu pel qual se'n va autoritzar la construcció, a més de demanar garanties que es farà la restauració ambiental i paisatgística dels espais afectats i que no serà pagat amb diners públics.També impulsen mocions a diversos ajuntaments en el mateix sentit, com les que ja s'han aprovat a Sabadell i Castellar. 

A Terrassa, la regidora de Medi Ambient, Eva Herrero, va admetre que s'estan fent obres sense que Enagás tingui llicència per desacords amb el pla de restauració.

Quedan paralizadas las obras del gaseoducto que debía unir Martorell con Figueres

Los ayuntamientos de Sabadell y Castellar del Vallès e ICV pedirán explicaciones al Ministerio de Industria y a Enagás después de ratificarse la paralización del polémico proyecto

Medio ambiente | 18/05/2012  La Vanguardia 
Marc Torras

Las obras del gasoducto destrozaron numerosas zonas boscosas. aj.m.
El pleno del Ayuntamiento de Sabadell ha decidido aprovar una moción para pedir explicaciones al Ministerio de Industria y a la empresa Enagás en relación a la paralización del gasoducto que debía unir Martorell con Figueres. El Ayuntamiento de Castellar del Vallès emprenderá la misma acción e ICV ya anunciado que sus diputados en el Parlament y el Congreso también exigirán esas aclaraciones. El proyecto, bajo el marco del MidCat, empezó a construirse un año después que hubiera sido desestimado y finalmente solo se mantiene el tramo entre Martorell y Hostalric, mientras que se ha paralizado la segunda fase, entre Hostalric y Figueres. Las entidades opositoras al gasoducto aseguran que está prácticamente acabado (la empresa pretende acabar la primera fase en setiembre) y que ha causado un gran impacto ambiental.

llegir tota la notícia

Viladecavalls paralitza un tram de les obres del gasoducte


El consistori vallesà entén que el projecte ja no s'ajusta al Pla Especial Urbanístic i detecta treballs sense autorització municipal al Camí Ral de Vacarisses L'Ajuntament de Viladecavalls ha decidit suspendre les obres del gasoducte Martorell-Figueres al tram de Viladecavalls. 

El gasoducte al seu pas per la zona nord de Terrassa Foto: La Torre

El consistori vallesà ha confirmat la necessitat d'aquesta mesura davant la modificació del projecte inicial, el qual no s'ajusta a les prescripcions del Pla Especial Urbanístic (PEU). Per la seva part, els serveis tècnics de l'Ajuntament han detectat que s'estan efectuant treballs sense autorització municipal a la zona del Camí Ral de Vacarisses. 

 Aquest no ha estat l'únic motiu per adoptar aquesta mesura. L'equip de govern ha manifestat que "també s'han paralitzat les obres per no ajustar-se al projecte inicialment aprovat" i que "s'ha sol·licitat la intervenció de Medi Natural per verificar si les condicions d'execució del gasoducte dins l'àmbit de Xarxa Natura 2000 són admissibles i s'adapten a la normativa de protecció mediambiental".

Des de l'executiu local s'ha traslladat a l'empresa pública Enagás que la suspensió es mantindrà en vigor fins que s'aprovi la modificació del PEU i es lliuri l'acta corresponent d'aprovació del projecte per part de l'empresa pública Enagás i del Ministerio de Industria, Energia y Turismo.

L'alcalde de Viladecavalls, Carles Rodriguez, ha declarat que aquesta decisió de l'equip de govern, formalitzada pels regidors d'Urbanisme Antoni Raso i Regina Parellada, "suposarà que en un termini de 48 hores es paralitzin els treballs a la zona indicada i la obligatorietat per part d'Enagás de sol·licitar una reunió amb l'objectiu de resoldre totes les qüestions plantejades".

Importants troballes al jaciment de la Vinya de la Salut, Viladecavalls

Arran de les obres constructives del projecte del gasoducte Martorell – Figueres –Tram Sud-, al terme municipal Viladecavalls (Vallès Occidental) s’han documentat un seguit de restes arqueològiques.

L’empresa promotora de l’obra ENAGAS SA., va encarregar els treballs arqueològics a l’empresa arqueològica ATICS SL. El jaciment arqueològic conegut com la Vinya de la Salut es troba situat entre els Horts de Can Purull i la carena de Can Mitjans, a l’oest de la Riera de Gaià. 

La intervenció arqueològica ha permès documentar un total de 5 sitges, un mur que delimita dos àmbits, un lacus, i grans retalls d’època tardorromana. Destaca l’aparició d’un conjunt ceràmic que va des de la segona meitat del segle II fins al segle VII. A més de les monedes, materials de ferro, vidre i agulles d’ós, cal destacar la troballa d’un fragment ceràmic d’un cap amb casc d’una joguina representant un gladiador: una peça magníficament acabada i que demostra la riquesa arqueològica de l’indret. A l’excavació s’han trobat també un plat d’aram decorat amb estries i una creu de plom.

| galeria d’imatges |

Font: Tribuna arqueològica 

Més informació:
ATICS Gestió i disfusió del patrimoni arqueològic i històric
04/05/12 - Excavacions arqueològiques a la Vinya de la Salut (Viladecavalls)

El gasoducte, o com una no notícia del 2011 esdevé notícia el 2012

Inici de les obres al torrent de Can Bages 18/04/12
Des de l'inici de la tramitació del projecte del gasoducte Martorell-Figueres, el 2007, la dimensió pública d'aquest gasoducte als mitjans de comunicació no havia sobrepassat l'àmbit local i comarcal. Les causes, molt diverses i aliades en una casuística enrevessada políticament, socialment i comunicativament, han permès que aquest conflicte derivat d'un impacte territorial significatiu no hagi començat a saltar a la llum pública fins a principis del 2012. 

És també a partir d'aquest 2012 que diverses novetats (els problemes amb l'execució del projecte, un seguiment administratiu de l'obra molt desigual sobre el territori, el reconeixement per part del Ministerio de Industria que el gasoducte acabava a Hostalric, l'increment de les contradiccions en la tramitació descobertes a partir de la desestimació de la connexió entre els estats francès i espanyol pel Pirineu català...) han permès que s'incrementin els aspectes noticiables relacionats amb el gasoducte. 

Ja fa uns dies, el Grup de Periodistes Ramon Barnils presentà el segon anuari de silencis mediàtics, l'Anuari Mèdia.cat. El gasoducte Martorell-Figueres és un dels articles que l'integren (pàg. 49-58). El podeu consultar clicant aquí 

No obstant, cal destacar que la manca de coherència de les decisions administratives, convertint el possible interès privat d'ENAGAS en un “legítim” interès públic, són indicatives dels greus dèficits que com a societat (civil, política, comunicativa) no hem sabut superar. Una notícia del 2012, que si haguéssim sabut convertir en noticiable en el passat tal vegada ens hagués permès estalviar o minimitzar una nova cicatriu incurable en un territori ja prou nafrat. 

Darreres novetats relacionades amb el gasoducte Martorell-Figueres

Els ajuntaments de Castellar del Vallès i Sabadell aproven mocions instant el Ministerio de Industria a donar explicacions per la continuïtat de l'obra tot i el coneixement que la connexió amb França havia estat descartada el juliol del 2010, i demanant la creació d'una comissió mixta de seguiment de l'obra. 

Aquests són els primers ajuntaments que aproven mocions similars.
Altres és probable que s'hi sumin en els plens previstos per finals d'aquest mes.

09/05/12 -  Moció de Sabadell
Vots a favor : 13 PSC, 2 EUiA, 2 ICV i 2 Entesa per Sabadell
Abstencions: 5 CiU i 3 PP

09/05/12 -  Moció de Castellar del Vallès
Vots a favor : 13 PSC, 4 CiU i 2 L'Altraveu per Castellar
Abstencions: 2 PP 

Audio del ple de Castellar (mp3 6mb)
Premsa: L'Actual


L'Ajuntament de Viladecavalls decreta l'aturada de les obres
Ahir l'Ajuntament de Viladecavalls va incoar un expedient de restauració de la legalitat urbanística a ENAGAS per incidències diverses detectades en el seguiment de l'obra a i alhora decretar l'aturada de les obres.

Can Bages i el Ripoll

El torrent de Can Bages (Colobrers segona part...) 29/04/12
Al costat del riu, parets del Ripoll sota Can Deu, 29/04/12
Les màquines, parets del Ripoll sota Can Deu, 29/04/12



L’Entesa per Sabadell vol que l’Ajuntament demani responsabilitats per les obres del Gasoducte

L'Entesa per Sabadell, 4 de maig de 2012

El passat mes de gener va transcendir la decisió del govern francès de desestimar la construcció del tram del gasoducte europeu entre Figueres i Barbairan, que era el que havia de donar continuïtat i sentit al tram Martorell-Figueres, optant per interconnectar la xarxa francesa amb l’espanyola a través del gasoducte Biriatu-Larrau, ja existent.

No obstant això, aquesta decisió ja l’havien pres el juliol de 2010, quan, en el marc de l’Open Season 2015, es van reunir l’European Regulators Group for Electricity and Gas (ERGEG), la Comisión Nacional de Energia (CNE) i la Comission de Regulation de l’Énergie (CR), que van validar la capacitat de transport de la connexió Irún-Biriatu i van desestimar el desenvolupament del projecte MidCat. 

Per tant, la Direcció General de Política Energètica i Mines del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç va autoritzar a l’empresa ENAGAS SA la construcció del Gasoducte Martorell-Figueres, com a tram espanyol del projecte MidCat, sense l’existència dels necessaris acords dels organismes internacionals que donessin la garantia d’interconnexió amb França, i un cop l’estat francès ja havia desestimat el projecte. 

La moció que presenta l’Entesa per Sabadell al ple del proper dimarts proposa quatre acords: 

  1. Instar el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i Enagas a donar explicacions públiques del per què va autoritzar la construcció del Gasoducte Martorell-Figueres sense tenir les garanties necessàries d’interconnexió amb França i, en conseqüència, del sobrecost econòmic i del major impacte ambiental, si el seu destí acaba sent en un futur únicament el possible subministrament de gas a les comarques gironines i barcelonines.

  2. Instar el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i Enagas perquè en el termini màxim d’un mes constitueixi una comissió mixta de seguiment integrada per la representació del Ministeri d’Indústria, Enagas, Generalitat de Catalunya, ajuntaments afectats, i dos representants d’entitats conservacionistes del Vallès Oriental i Occidental, amb l’objectiu d’avaluar la correcta reposició física i vegetal del territori afectat.

  3. Instar el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i Enagas perquè el cost d’aquest gasoducte no recaigui sobre els pressupostos públics ni sobre els usuaris d’aquest recurs energètic, sinó sobre els responsables personals de l’aprovació d’un projecte interestatal que no disposa dels acords necessaris per la seva construcció.

  4. Traslladar aquest acords al Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i a Enagas, i informar al Departament de Territori i Sostenibilitat i al Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

Els silencis mediàtics del 2011

El Grup de Periodistes Ramon Barnils recull 15 temes que han passat desapercebuts als mitjans.
L'anuari es titula Els silencis mediàtics de 2011, entre aquests silencis hi ha un article de Roger Tugas sobre el Gasoducte Martorel-Figueres.


PROTESTES ECOLOGISTES CONTRA EL GASODUCTE DEL VALLÈS


Roger Tugas

Autor: Orange Jon

La nova canonada que ha d’unir Martorell Figueres per transportar gas natural a l’Europa central té un futur incert pels dubtes del govern francès sobre el projecte

La principal empresa transportista de gas natural de l’Estat espanyol, Enagás, té en projecte des de l’any 2006 connectar la península amb Europa a través d’un gasoducte que uneixi Martorell i Figueres i, posteriorment, travessi els Pirineus i enllaci la xarxa espanyola amb la francesa. Després d’anys d’espera, el govern francès va donar llum verda l’any 2011 a la seva part del projecte, i Enagás va enllestir en tres mesos el primer tram de la infraestructura, que uneix Martorell i Hostalric. Les obres, però, han topat amb l’oposició d’organitzacions ecologistes i partits d’esquerres, que han criticat un traçat que malmet boscos d’alt valor ecològic en lloc de projectar-se en paral·lel a vies ja construïdes com l’AP-7. Per acabar-ho d’adobar, un cop l’obra ha estat finalitzada, l’Estat francès s’ha fet enrere. La connexió gasística amb França té ara un futur incert.

Inversions de futur

Inversions de futur // Joan Mundet - L'Actual

El gasoducte Martorell-Figueres: una inversió estratègicament i energèticament injustificada

Ja han trinxat el torrent de Can Bages, 18/04/12
 El 2010 els transportistes i reguladors de gas francesos i espanyols no validaren la comercialitat del projecte Midcat i apostaren per la connexió interestatal pel Pirineu basc.  

El Ministerio de Industria i Enagas han de donar explicacions públiques dels interessos a què respon un projecte que ja saben que està sobredimensionat.

El caràcter estratègic de les inversions ha d'integrar principis d'eficiència i intensitat energètica, més en escenaris de crisi. Té sentit continuar apostant a llarg termini per polítiques d'oferta en lloc d'apostar per fonts renovables de generació d'energia?
Els silencis de l'administració

El juliol de 2010, la Iniciativa Regional de Gas del Sud (ERGEG), grup consultiu independent de la Comissió Europea en les àrees d'electricitat i gas, amb l'objectiu de crear un mercat interior competitiu, eficient i sotenible d'electricitat i gas a Europa, i integrada pels organismes reguladors estatals com la Comisión Nacional de la Energía i la Commission de Régulationn de l'Énergie, va concloure textualment en el procediment Open Season 2015.

“- La capacidad solicitada por los comercializadores en el proceso no fue suficiente para validar el desarrollo del proyecto MidCat.”
i
La decisión de los transportistas franceses sobre las inversiones necesarias para el incremento de la interconexión Irún/Biriatou, así como la aprobación de dicha decisión por parte del regulador francés, CRE, se espera a finales de enero de 2011.”

Es confirmà per tant, el mes de juliol de 2010, que la connexió gasista amb França es produiria pel Pirineu oocidental, i concretament entre Irun i Biriatou, al País Basc. Podeu consultar la nota de premsa de la Iniciativa Regional de Gas del Sud (ERGEG) clicant aquí.

Tenint en compte que aquests acords de la Iniciativa Regional de Gas del Sud són del juliol del 2010, que l'execució del gasoducte Martorell-Figueres s'inicià la tardor del 2011, i que el Ministerio de Indústria ha reconegut el març del 2012 (consulteu la nostra darrera nota de premsa del passat 14 d'abril clicant aquí) que el Gasoducte Martorell-Figueres quedarà aturat a Hostalric sense data de continuïtat, ADENC, Entesa per Sabadell, L'AltraVeu de Castellar, Les Franqueses Imagina i UES denunciem amb rotunditat que:
  • el dimensionat del gasoducte Martorell-Figueres és excessiu per les funcions que ha de complir 
  • els impactes territorials que es produeixen per la seva execució no estan justificats
  • els requeriments tècnics, de seguretat i la traça escollida per la seva execució exigien una revisió profunda abans de l'inici de l'execució del projecte
  • les informacions sobre les inversions d'Enagas a Catalunya fins al 2014 no s'ajusten a la realitat (veieu la nota de premsa de la Generalitat de Catalunya o una informació periodística sobre aquestes previsions d'inversions )
Exigim respostes
ADENC, Entesa per Sabadell, L'AltraVeu de Castellar, Les Franqueses Imagina i UES exigim que el Ministerio de Industria i Enagas justifiquin perquè no s'aturà l'execució d'aquest gasoducte Martorell-Figueres i se'n revisà el projecte, i detallin amb precisió a quins interessos respon la declaració d'interès públic i l'execució d'un gasoducte que no acomplirà el principal objectiu de la seva funció i dimensionat.

Novament, la desestimació de la utilització del corredor de l'AP7 (que vàrem proposar Generalitat,  ajuntaments i entitats) apareix com injustificada.

Creiem necessària una intervenció més decidida de la Generalitat de Catalunya i dels diferents municipis
afectats. També han participat en la seva tramitació i en són corresponsables.

Apostes estratègiques? Sí, i el gasoducte no ho és...
Les possibles excuses d'inversió futura d'aquest gasoducte cauen per elles mateixes. En un escenari en què la lliure disponibilitat de recursos fòssils està en crisi (el pic del petroli ja s'assolí el 2006 segons l'Agència Internacional de l'Energia, i el del gas s'arriba a situar segons les fonts com a màxim entre el 2015 i 2020 -veieu Carles Riba Recursos energètics i crisi. La fi de 200 anys irrepetibles), o que el component energètic té una incidència significativa en la balança comercial (a l'estat espanyol està estimada al voltant dels 45.000
milions d'euros anuals segons dades del Banc d'Espanya el 2008, enllaceu-hi aquí ) és obligat només invertir si es persegueix aconseguir una major eficiència energètica i una menor intensitat energètica, alhora que reduir la fuita de recursos econòmics cap a l'exterior.

És així que si cal garantir el subministrament energètic a les comarques de gironines i barcelonines, allò que és necessari que promoguin i impulsin les administracions públiques, amb la necessària implicació dels generadors i distribuïdors energètics amb el conjunt de la societat, és invertir en fonts de generació amb energies renovables.

Agafar un altre camí és perdre'ns. Agafar un gasoducte equivocat és llençar recursos que ens calen per altres emergències. Els beneficis dels reguladors i distribuïdors poden tenir justificació pels seus accionistes, però no la tenen ni pel conjunt de la societat ni des d'un punt de vista ètic i responsable.

Documents adjunts:

 ADENC - Entesa per Sabadell - L'AltraVeu de Castellar del Vallès - Les Franqueses Imagina - UES

Industria anuncia la paralización del gasoducto europeo en el Vallès

La Vanguardia, 16/04/12


El ministerio toma la decisión tras la negativa francesa a conectar con la red en la frontera 

Las obras del gasoducto destrozaron numerosas zonas boscosas. aj.m.

Granollers. (Redacción).- Un numeroso colectivo de entidades ecologistas y formaciones políticas del Vallès Oriental y Occidental asegura que el Ministerio de Industria ha reconocido en una carta el fracaso del gasoducto que se construye en esta comarca, pensado para unir Martorell (Barcelona) y Figueres (Girona) y llegar hasta Francia para conectar con la red europea para suministrar el gas procedente de Algeria.

El gasoducto que promueve Enagas, según las entidades ecologistas "ha destrozado inútilmente numerosos bosques para crear una pista de 21 metros de ancho" en la que hacer una zanja donde colocar las canalizaciones de 90 centímetros por donde pasará el gas. El gasoducto, en el Vallès Oriental, llega por Caldes de Montbuí, Lliçà d'Amunt, Santa Eulàlia de Ronçana, Canovelles, L'Ametlla del Vallès, Les Franqueses, Cardedeu, Sant Antoni de Vilamajor, Llinars, Santa Maria de Palautordera, Sant Celoni y Gualba.

La carta es una respuesta de la Directora General del Gabinete del Ministerio de Industria, María Rodríguez de la Rúa Beristain, a la entidades y partidos que se oponían a su construcción, donde pedían explicaciones ante las informaciones que apuntaban a que Francia había declinado conectarse con la Península Ibérica a través de Cataluña.

En la carta, la responsable del Ministerio señala: "Con la decisión de no acometer la conexión internacional entre Francia y España por el este, la tramitación de aquellas infraestructuras asociadas al proyecto MidCat, y particularmente, el gasoducto Figueres-Frontera Francesa como parte integrante del eje Figueres-Barbairan se ha visto paralizada".

El proyecto al que hace referencia el escrito se refiere a la red de abastecimiento de gas en Cataluña, que aún se mantiene y que en las mismas líneas justifica la infraestructura que se está construyendo en territorio español. "La carta apunta que se utilizará dentro de Cataluña, pero si es así está completamente sobredimensionada, no era necesario hacer un destrozo de estas características, y pone en evidencia las prisas que se ha tenido en hacer un proyecto que no tiene ningún tipo de continuidad hacia Francia", ha señalado Virgínia Domínguez, d'Entesa per Sabadell.

Los colectivos Adenc, la Unió Excursionista de Sabadell y las formaciones políticas Entesa per Sabadell y L'Altraveu per Castellar han ofrecido este mediodía una rueda de prensa para hacer pública su postura y reclamar el planteamiento de la infraestructura, que consideran ha perdido la relevancia que condujo a su construcción.

Naturalistes celebren l´aturada del gasoducte Hostalric - Figueres

Diari de Girona, 15 d'abril de 2012

Afectava a Llocs d'importància comunitària (LIC)

L'Associació de Naturalistes de Girona considera que aquest projecte afectava greument les comarques gironines


L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) celebra l'aturada del projecte de gasoducte entre Hostalric i Figueres perquè considera que aquest projecte afectava greument les comarques gironines sobretot per la seva dimensió, la manca de control efectiu en l'execució de les obres anteriors i la indefinició dels projectes ambientals de restauració. El tram sud del gasoducte entre Martorell i Figueres havia de servir per millorar el subministrament de gas natural a les comarques gironines i establir una nova connexió amb França. Per a l'entitat ecologista, l'anunci de l'Estat francès d'aturar la construcció del seu tram demostra la manca de rigor d'ENAGAS i del Ministeri d'Indústria a l'hora de planificar i executar aquesta infraestructura.

Per l'ANG un cop més es demostra la facilitat amb que es projecten i es construeixen obres que no tenen viabilitat econòmica i ambiental. Recorda que el projecte previst afectava a Llocs d'importància comunitària (LIC), zones d'especial protecció per les aus (ZEPA) i Espais d'interès natural, com els Estany de Sils, la Riera de Santa Coloma, la sèquia Monar, el Ter, el Fluvià o els Turons de Maçanet.

Així mateix, el projecte que es portarà a terme al municipi d'Hostalric creuarà la Tordera i la riera d'Arbúcies, afectant el domini públic hidràulic responsabilitat de l'ACA. Davant d'aquest projecte, l'Associació es lamenta per la destrucció causada als espais naturals del Vallès, per la seva manca de justificació i el desconeixement del territori per part de l'administració central.

Torrent de Can Bages, 13 d'abril de 2012

Les màquines han entrat al torrent de Can Bages deixant un paisatge semblant
al del torrent de Colobrers.

El Ministeri d’Indústria reconeix que el Gasoducte Martorell-Figueres quedarà aturat a Hostalric i no connectarà amb França

L’enorme afectació que aquesta obra està provocant als espais naturals del Vallès haurà estat del tot injustificada.

El Ministeri d’Indústria ha reconegut per escrit i de manera oficial (adjunt còpia), en resposta a la petició feta per l’Entesa per Sabadell, que el Gasoducte Martorell-Figueres quedarà aturat a Hostalric sense data
de continuïtat. Aquesta situació és conseqüència de la decisió de l’estat francès de no construir el tram del gasoducte Figueres-Barbairan per a interconnectar la xarxa gasista de l’estat espanyol amb l’europea i optar per la interconnexió a través del gasoducte de Biriatu-Larrau al País basc francès.
Aquest fet posa de relleu la manca de rigor d’ENAGAS i del Ministeri d’Indústria a l’hora de planificar i
executar aquesta infraestructura, la interconnexió de la qual mai ha tingut l’aprovació en ferm per part
del govern francès.
Es tracta d’una greu irresponsabilitat, ja que el Gasoducte no tindrà la funció per la qual es construeix
(transportar gas d’Algèria als països centreeuropeus) i haurà significat una inversió inútil de 42 milions
d’euros i una destrucció dels espais naturals del Vallès del tot innecessària.
Per altra banda volem denunciar que, tot i la inutilitat de l’obra, aquesta continua i es realitza sense les
garanties necessàries:
  • Manca de rigor tècnic del projecte del Gasoducte que ha comportat l’aturada de les obres de més de tres mesos a causa del desconeixement del territori, concretament dels torrents de Can Deu i de Can Bages i dels talussos del Ripoll, que ha obligat a canviar el sistema constructiu previst.
  •  Intervenció en l’àmbit del domini públic hidràulic sense la preceptiva autorització de l’Agència Catalana de l’Aigua, ACA.
  • Indefinició dels projectes ambientals de restauració dels espais per on travessa el Gasoducte.
  • Manca de control efectiu de l'execució de les obres de construcció per part del Ministerio de Industria, Energia y Turismo i del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente. Les ocupacions per l'execució han afectat territori més enllà dels límits autoritzats o es realitzen en períodes no autoritzats per la declaració d'impacte ambiental.
  • Paper residual de la Generalitat de Catalunya i dels ajuntaments en el seguiment de l'execució. La declaració d'impacte ambiental no preveia la constitució d'una comissió mixta de seguiment tal i com seria aconsellable amb una obra d'aquesta dimensió i impacte territorial.
Ens trobem doncs amb una infraestructura que, tot i no tenir cap sentit, continua afectant i destruint els
espais naturals amb més valor del Vallès, gràcies al total encobriment de les greus afectacions per part de les administracions, que han silenciat els seus efectes des del primer moment.

Per veure imatges i ampliar informació visiteu http://gasoducte.blogspot.com.es/

PDF Nota de premsa

Resposta Ministeri Indústria a Entesa

La construcció del gasoducte Martorell-Figueres al seu pas pel riu Ripoll es farà amb una microtuneladora


El projecte inicial de l’empresa Enagas preveia fer les obres a cel obert com en la resta del tram sabadellenc de canonada. La utilització d’aquest sistema de perforació rebaixarà l’impacte ambiental dels treballs 
 
El regidor de Sostenibilitat a l’Ajuntament de Sabadell, Ricard Estrada, ha anunciat que les obres de construcció del tram sabadellenc del gasoducte Martorell-Figueres al seu pas pel riu Ripoll, una de les fases més complicades del projecte per l’orografia del terreny, es faran utilitzant una microtuneladora. Estrada es va reunir, ahir, amb el director general de Tecnologia, Enginyeria i Compres d’Enagas -l’empresa executora del projecte- Juan Andrés Díez de Ulzurrún, que va confirmar aquest extrem. El sistema s’aplicarà en el tram comprès entre el bosc de Can Deu i el Ripoll, on es perforarà un microtúnel al talús del riu de més d’un centenar de metres. Es tracta de la mateixa solució que s’està projectant en el cas del talús de Can Bages en direcció a Castellar del Vallès. Els treballs per construir el tram del gasoducte Martorell-Figueres al seu pas per Sabadell cremaran, en els pròxims dies, una nova etapa. Es tracta d’una de les més complexes per les dificultats de la topografia i que es realitzaran al talús del Ripoll. Per aquest motiu, s’utilitzarà un sistema pioner i similar a l’usat per a la construcció d’un dels túnels de Metro Sabadell, tot i que a petita escala, una microtuneladora. Es tracta d’una de les novetats que s’han introduït al projecte, que preveia la construcció de tota la canonada a cel obert. “És una bona notícia perquè millorarà la qualitat dels treballs, que tendran un impacte ambiental menor en aquest punt”, ha remarcat el regidor de Sostenibilitat, Ricard Estrada. Un canvi del qual es va informar, ahir mateix, en el marc del Protocol del Rodal de Sabadell, del qual en formen part els diferents grups municipals, entitats i associacions ciutadanes. Les obres del tram sabadellenc del gasoducte Martorell-Figueres van començar l’estiu de l’any passat i es preveu que puguin estar enllestides, és a dir que s’haurà ensorrat la canonada i s’hauran deixat preparat els terrenys pels conreus, després d’aquest estiu. La restitució de la vegetació i l’orografia dels talussos quedarà pendent per la pròxima tardor-hivern. 

Visita a la resta d’espais afectats per les obres El regidor Ricard Estrada i el director general de Tecnologia, Enginyeria i Compres d’Enagas, Juan Andrés Díez de Ulzurrún també van aprofitar la trobada per visitar tots els espais per on passa el gasoducte i on ja s’han executat els treballs. Es tracta de les zones de Sant Julià d’Altura i el bosc de Can Deu, on en aquests moments es treballa en la restitució de la vegetació, i també l’horta de la Verneda i el talús en el qual s’està executant el fossar d’atac de la microtuneladora. Es tracta només d’una de la cinquantena de visites que els serveis tècnics municipals han fet sobre el terreny mentre es desenvolupen les obres. Unes inspeccions, que tal i com ha assenyalat Estrada, han servit per “garantir que s’estan complint estrictament les dimensions del projecte”.