·Demà, 19 de gener, el president Pedro Sánchez es reunirà amb Emmanuel Macron, entre d’altres coses, per abordar les polítiques energètiques i les infraestructures d’interconnexió entre França i l’estat Espanyol: el Barmar i l’H2Med.
·Josep Nualart i Corpas, investigador expert en energia i clima de l’Observatori del Deute en la Globalització, ha comparegut avui a la Comissió de Territori del Parlament de Catalunya per advertir dels riscos, els impactes i els dubtes sobre aquestes grans infraestructures.
La cimera hispano-francesa que tindrà lloc demà a Barcelona té com a objectiu abordar diversos assumptes, entre ells l’impuls de la principal infraestructura d’hidrogen verd entre Espanya i França, H2Med, que contempla el gasoducte BarMar (antic Midcat).
La resposta de la societat civil organitzada no s’ha fet esperar. Tant des de la red Gas No es Solución, com des de la Plataforma Resposta al Barmar s’han desplegat comunicats crítics denunciant que es tracta d’una proposta que es basa en un canvi de tecnologia, però no de model. Un model que continua promovent les megainfraestructures, la centralització, les col·laboracions público-privades, que genera greus impactes mediambientals i socials i que respon a la reactiva amb propostes a curt termini.
Debat al Parlament de Catalunya
En aquest context, avui 18 de gener ha tingut lloc la compareixença de l’investigador de l’Observatori del Deute en la Globalització, Josep Nualart i Corpas, a la Comissió de Territori del Parlament de Catalunya. En la seva intervenció, Nualart ha assenyalat els dubtes, impactes i riscos de les infraestructures proposades i ha fet propostes per solucions que siguin compatibles amb una transició energètica cap a un model més sostenible, just i ecològic.
En el torn de preguntes, els diferents responsables parlamentaris han pogut compartir algunes de les crítiques i dubtes , deixant pal·lesa la necessitat de debat democràtic i de planificació estratègica.